2020. szeptember 21. hétfõMáté, Mirella
EUR = 4.8583 RON
USD = 4.1224 RON
HUF = 1.3385 RON
GDP-növekedés = -10,5%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,961.07(-1.70%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Felfüggeszti a kormány a gázár liberalizációs ütemtervét

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

A kormány felfüggeszti a gáz árának liberalizációs ütemtervét, amit legalább két és fél évvel kitol a jelenleg hatályos tervhez képest - jelentette be kedden Răzvan Nicolescu román energiaügyi miniszter.

A tárcavezető egy bukaresti konferencián elmondta, hogy a román kabinet asztalára terjeszt egy kormányhatározatot, amely a gáz drágulását felfüggeszti, emellett egy módosító indítványt terjesztenek be az energia- és gáztörvényhez, amelyben a liberalizálási ütemterv határidejének kitolását kérik legkevesebb két és fél évvel.

A hatóságok 2012-ben állapodtak meg a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Bizottsággal arról, hogy 2018 végéig mind a lakossági, mind az ipari fogyasztók esetében liberalizálják a hazai kitermelésű gáz árát. Az új tervek szerint ezt a határidőt 2021 július 1-éig tolják ki.

Az energiaügyi minisztérium szerint a gázár szabályozás feloldása nem indokolt, ugyanis az elmúlt két évben a gáz fogyasztói ára 16 százalékkal emelkedett, az átlagbér viszont csökkent.

A jelenlegi ütemterv szerint október 1-jétől 3 százalékkal kellene emelkednie a lakossági gázárnak.

A kormány éppen a napokban, szeptember 16. és 19. között folytat tárgyalásokat Brüsszelben az IMF és az Európai Bizottság küldöttségével a 2013-ban megkötött, 4 milliárd euró értékű, elővigyázatossági típusú hitelszerződés miatt esedékes felülvizsgálati látogatás keretében. Azért döntöttek a felek, hogy Brüsszelben találkoznak a román főváros helyett, mert az IMF nem kívánja befolyásolni a romániai választási kampányt.

A kormány egyebek mellett bemutatja a tervezett őszi költségvetés-kiigazítási tervezetét, a nemzetközi hitelezők pedig várhatóan a novemberi romániai államelnök-választás után jönnek újból Bukarestbe.

Victor Ponta miniszterelnök hétfőn leszögezte, hogy Románia nem akarja megszakítani a határidő lejárta előtt, vagyis 2015 tavasza előtt az IMF-el és az uniós végrehajtó szervvel kötött elővigyázatossági hitelmegállapodást. Romániának 2009 óta ez a harmadik többoldalú nemzetközi hitelszerződése, amit az IMF szervezésében kötött. (mti)

földgáz
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális