2019. október 16. szerdaGál
EUR = 4.7537 RON
USD = 4.3082 RON
HUF = 1.4276 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 9,510.94(-0.36%)
Infláció = 3,84%
Alapkamat = 2,50%

Üzemanyaghiányt okozhatnak az Oroszország elleni szankciók

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Életbe léptek Oroszországgal szemben az újabb uniós gazdasági és politikai szankciók, az erről szóló rendelet megjelent ugyanis az EU hivatalos közlönyében. A szankciók az orosz védelmi és energiaipar hat vállalatát, illetve nagybankját érintik. Emellett 24 magánszemélyt beutazási és pénzügyi korlátozásokkal büntetnek.

Az Oroszország ellen életbeléptetett szankciók része, hogy az Európai Unió korlátozza a sarkvidéki orosz kőolajlelőhelyek kiaknázásához és a palaolaj kitermeléséhez szükséges technológiatranszfert. A Reuters hírügynökségnek adott interjújában Jurij Zolotnikov orosz energiaügyi miniszterhelyettes azonban már az EU következő lépése miatt aggódott.

"Bármilyen újabb nyugati szankció, amely korlátozná az orosz finomítók modernizációjához szükséges technológiaexportot, üzemanyaghiányhoz vezethet Oroszországban" - mondta Zolotnikov. A miniszterhelyettes szerint 2015-ben és 2016-ben üzemanyaghiányt is elképzelhető, mert Oroszországban az üzemanyaggyártás volumene csak minimálisan haladja meg a fogyasztás mennyiségét.

Zolotnikov szerint még nincsenek olyan korlátozások, amelyek akadályoznák a finomítók modernizálását, azonban a lehetőség adott. Az orosz olajipar például függ a finomításban használt katalizátorgépek és gázturbinák importjától, azaz a gyártórendszerek modernizációja gyakorlatilag megvalósíthatatlan nyugati eszközök nélkül.

Az orosz finomítók nem tudják hirtelen növelni gyártásukat a következő két évben, ezért lehetséges, hogy üzemanyaghiány lesz. Egyre több a baleset a finomítóknál, és a karbantartási munkálatok tovább zavarhatják az üzemanyag-ellátást - mondta Jurij Zolotnikov. (mti via hvg.hu)

üzemanyag
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális