2021. november 27. szombatVirgil
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.3869 RON
HUF = 1.3444 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,177.22(-3.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Brüsszel is rezsicsökkentést akar, csak másképp

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

 Brüsszel is csökkentené az energiakiadásokat, de Magyarországtól eltérő módon a hatósági árszabályzás helyett ezt inkább az energiafelhasználás csökkentésével oldanák meg. A következő évtized végéig harminc százalékkal kellene csökkenteni az energiafelhasználást az Európai Unióban az Európai Bizottság szerdán ismertetett javaslata szerint a 2010-es bázishoz képest.

Az unió jelenlegi célja az, hogy 2020-ra húsz százalékkal csökkenjen az energiafelhasználás 2010-hez képest, vagyis ennyivel hatékonyabb energiafelhasználással legyen képes működni az Európai Unió. Brüsszel szerint a 10 évvel későbbi, tíz százalékponttal magasabb cél is elérhető, miután az épületek most nagyjából fele annyi energiát használnak fel, mint a nyolcvanas években, 2001 óta pedig az ipar energiaigénye is 19 százalékkal mérséklődött.

Az Európai Bizottság álláspontja következetesen az, hogy a legolcsóbb energia az, amelyet nem használunk fel. Ha a 2020-ra kitűzött cél teljesül, az a bizottság szerint éves szinten 100 milliárd euró megtakarítást jelent majd az évtized végén, ami háztartásonként mintegy 465 euróval  csökkentheti az energiaszámlákat.

A bizottság közleménye megjegyzi: a legfrissebb előrejelzések szerint a 20 százalékos célból 18-19 százalékot sikerülhet teljesíteni, de a kitűzött célszám is elérhető volna, ha minden tagállam maradéktalanul végrehajtaná a már elfogadott uniós jogszabályokat. Éppen ezért Brüsszel a 2020-as cél teljesítése érdekében további jogszabályalkotást nem tervez.

A hatékonyabb energiafelhasználás az Európai Bizottság szerint az EU energiafüggőségét is csökkenthetné; a számítások szerint minden egy százalék energiamegtakarítás 2,6 százalékkal csökkentheti az európai országok földgázimportját. Emellett a brüsszeli testület olyan "járulékos hasznokkal" is számol, mint például az, hogy az energiatakarékos épületekben élő emberek általános életminősége is javul, jobb nyílászárók például jobb levegőt és csökkenő zajártalmat is eredményezhetnek. Emellett az energiatakarékosság növelése, a terv megvalósítása munkahelyeket is teremthet a bizottság szerint.

Az Európai Bizottság azt is közölte: az energiafelhasználás hatékonyabbá tétele terén elért eredményeket 2017-ben értékeli majd. (mti)

energia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális