2022. január 19. szerdaSára, Márió
EUR = 4.9447 RON
USD = 4.3575 RON
HUF = 1.3868 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,128.23(-1.18%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Cseke: mi a meglevő hiteleket váltanánk át

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

“Más a két törvénytervezet szemlélete és célcsoportja” – mondta Cseke Attila képviselő kérdésünkre, miszerint miben különbözik a szenátus által tegnap elfogadott devizahiteleket érintő határozattervezet az RMDSZ korábbi törvényjavaslatához képest.

“Az RMDSZ törvénytervezetének a célcsoportját azok a devizahitelesek alkotják, akik a 2005-2009-es időszakban vettek fel hitelt és problémájuk van a megnövekedett törlesztőrészletek miatt. A héten elfogadott PSD-s javaslat viszont azokon segít, akik ezentúl vesznek fel hitelt. Mi úgy gondoljuk, hogy az igazán fontos célcsoportot a 2005-2009 között hitelt felvevők alkotják, hiszen ott vannak a problémák” – magyarázta Cseke.

“A PSD által javasolt határozattervezet – amelyet ezen a héten fogadott el a szenátus – arról szól, hogy a jövőben mit tehet egy hitelt felvevő állampolgár. A probléma nem abban áll, hogy mi lesz ezentúl, hanem, hogy mit teszünk azokért az emberekért, akik egy adott valutaárfolyamon hitelt vettek fel, azóta viszont a valutaárfolyam a román lej kárára nőtt. A hitelfelvevők sokkal többet kell visszafizessenek” – mondta Cseke, aki hozzátette, vannak, akiknek a törlesztőrészleteik duplájára nőttek a hitelszerződés megkötése óta.

“A mi törvénytervezetünk, amelyet egyébként a múlt héten hallgatólagosan fogadott el a szenátus, arról szól, hogy a hitelszerződés megkötésekor érvényes valutaárfolyamon kellene visszafizetni a hitelrészleteket, ami ugye egy teljesen más koncepciójú segítség lenne az embereknek.”

Cseke szerint a szociáldemokraták által előterjesztett határozattervezet szinte lemásolása annak az európai direktíva-tervezetnek, amely hamarosan az Európai Parlament elé kerül. “Ez egy olyan direktíva, amely a devizahiteleseken segítene, csakhogy ennek a direktívának van egy nagyon fontos kitétele: a direktíva hatályba lépése után két évvel megkötött szerződésekre lesz érvényes. Tehát, ha 2014-ben ez a direktíva megszületik, ami ugye érvényes lesz minden tagállamban, akkor csak a 2016-tól megszületett devizahitelekre lesz érvényes. Ez ugyanakkor nem oldja meg azt a problémát, amivel több európai ország is küszködik” – jelentette ki Cseke. (hírszerk.)

törvényhiteldevizaárfolyam
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális