2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
EUR = 4.8074 RON
USD = 4.4186 RON
HUF = 1.4171 RON
GDP-növekedés = 4,1%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,8%
BET = 9,704.82(-0.76%)
Infláció = 3,6%
Alapkamat = 2,50%

Kolozsvári irodát nyitott a LAM: kezdő vállalkozóknak is adnak hitelt

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Megnyitotta kolozsvári irodáját hétfőn a LAM Mikrohitel Rt. A saját hitelezési és szaktanácsadási tevékenységgel rendelkező társaság eddig csak Kovászna, Hargita, Maros és Brassó megyében volt jelen. Főleg mezőgazdászoknak, kis- és középvállalkozásoknak illetve egyéni és családi vállalkozásoknak nyújtanak hitelt. Beruházási hitelekkel, de rövidlejáratú, forgótőkét biztosítani hivatott kölcsönökkel is foglalkoznak, sőt, az uniós pályázatok előrefinanszírozására, illetve termőföldvásárlásra is keret nyújtanak.

Szőcs Endre, a kolozsvári, immár nyolcadik romániai LAM fiók hitelintézője a Pénzcsinálóknak elmondta, kihívást jelent számukra érvényesülni a „kolozsvári zajban”, de elsősorban nem a banki szektorral versenyeznek, ugyanis az általuk kínált mikrohitelek éppen azoknak szólnak, akik a pénzintézeteknél általában nem találnak számukra megfelelő termékeket.

„Kolozs megye nagy, már járom a vidéket és látom, hogy sok felaprózott földterület van vidéken, sok potenciális ügyfél” – válaszolta a szolgáltatásaik iránti keresletre vonatkozó kérdésünkre. Szőcs elmondta: a hitelfeltételek rugalmasságával, a gyors, 7-9 munkanapon belül történő hitel-odaítéléssel, illetve az emberközpontúsággal próbálnak majd érvényesülni a Kolozs megyei piacon. Egyelőre egyszemélyes irodaként működnek, de idővel tervezik egy második személy alkalmazását is. 

A kezdő vállalkozásokat általában nehezen hitelezik a bankok, mivel nehéz megítélni a törlesztési képességüket és gyakran a garanciák is hiányosak, a LAM Mikrohitel Rt. viszont erre a szegmensre is összpontosít. Szőcs Endre szerint ilyen esetekben közvetlen látogatások, személyes kapcsolat kialakítása révén próbálják meg felbecsülni a vállalkozók hitelképességét.

A nyitóünnepségen elhangzott: a 22 évvel ezelőtt a Svájci Evangéliumi Egyházak segélyszervezete közreműködésével alapított társaság attól különbözik a kereskedelmi bankoktól, hogy tulajdonosai segélyszervezetek (a LAM alapítvány és az Erdélyi Református Egyházközség Nyugdíjpénztára), így a megtermelt nyereséget a szervezetek tevékenységének a finanszírozására fordítják.

Az illyefalvi „születésű” LAM-mozgalom eddig közel hatezer hitelt folyósított több mint 25 millió euró értékben, ugyanakkor mintegy nyolcezer hallgató részesült az alapítvány képzéseiben. Jelenleg közel ezer aktív kölcsönnel és 5,8 millió euró értékű hitelállománnyal rendelkeznek. (tudósítónktól)

hitelKolozsvármezőgazdaságKis- és közepes vállalkozás
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális