2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,442.26(0.51%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Borbély Károly: Románia 2019-re energiafüggetlen állammá válhat

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által koordinált, „Fenntartható energia mindenkinek” címet viselő kezdeményezést konferencia keretében, június 4-6. között indították útjára New Yorkban. Az eseményen a kormányok hivatalos képviselői, nemzetközi civil szervezetek és üzleti vállalkozások küldöttei vettek részt.

New Yorkban Borbély Károly, az RMDSZ által kinevezett energiaügyekért felelős államtitkár tolmácsolta Románia álláspontját az energiára vonatkozó célkitűzésekről és megvalósításokról, valamint ismertette azokat az eredményeket, amelyeket az ország a megújuló energiaforrások hasznosításának területén az elmúlt években elért.

Borbély Károly felszólalásában üdvözölte a kezdeményezést, majd az energia a XXI. századi szerepére hívta fel a jelenlévők figyelmét. "Az energia kulcsszerepet tölt be az élet minden területén, hiszen az alapvető emberi igények kiszolgálása mellett, az energia üzleti lehetőségeket nyújtó jövedelemteremtő is. A mindenki számára elérhető fenntartható energiára vonatkozó kezdeményezés, az energiával kapcsolatos programokra próbál anyagi és tárgyi eszközöket találni. A gazdasági fejlődés kulcsa a XXI. században a fenntartható és mindenki számára elérhető energia, de mindezt a széndioxid kibocsájtásának csökkentése,  az energiahatékonyság növelése, valamint az energiabiztonság maximális megvalósítása mentén kell megvalósítani” – fogalmazott az energiaügyekért felelős államtitkár, hozzátette, hogy az energiabiztonságnak a kül- és biztonságpolitika szerves részévé kell válnia.

"Az elmúlt időszakban Románia energiafüggetlensége jelentősen növekedett, az Európai Unióban a harmadik helyen van, a rangsorolásban Dánia és Észtország előzi meg. Ez azt jelenti, hogy amennyiben komolyan foglalkozunk az energia hatékony felhasználásával hosszútávon jelentős eredményeket érhetünk el, ezáltal Románia és egyben a régió versenyképességét növeljük. Románia 2019-ben egy energiafüggetlen államá válhat, amennyiben megfelelő módon használja fel az új energiaforrásokat, a Fekete-tenger gáz tartalékait, valamint hatékonyan menedzseli az energetikai rendszert” – ismertette Borbély.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete a „Fenntartható energia mindenkinek” évtizedének nyilvánította a 2014-2024 közötti időszakot. Ban Ki-Moon, az ENSZ főtitkára által kezdeményezett nemzetközi évtized célja, hogy biztosítsa a modern energia szolgáltatásokhoz való egyetemes hozzáférést, fejlessze a hatékonyságot és növelje a megújítható forrásokat. (közlemény)

energia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális