2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,442.26(0.51%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Nicolescu : öt év múlva már mi küldjük az energiát

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

  Románia 2019 második felétől kezdődően a második olyan európai uniós tagállammá válhat Dánia után, amely képes több energiát termelni, mint amennyit elhasznál - jelentette ki Răzvan Nicolescu energiaügyi tárca nélküli miniszter pénteken.

A szakminiszter egy szakmai fórumon kifejtette: Románia továbbra is kőolaj-behozatalra szorul majd, de a villamosenergia és földgáz exportja a következő évtizedtől már nagyobb lehet, mint a kőolajimport, ha a hazai energiafogyasztás mértéke nem változik.

Nicolescu azt mondta: 2019-ben megkezdődhet a Fekete-tenger alatt talált földgáz kitermelése, ami szintén a román elosztó rendszerbe kerül, miután múlt héten a román gázhálózatot működtető Transgaz vállalat megállapodást kötött erről a koncessziós joggal rendelkező osztrák OMV-vel és amerikai Exxonnal.

A miniszter arra is kitért, hogy a jövőben Bukarest óvatosabb lesz a (főleg szélerőművekből származó) megújuló energia támogatásában, mert "a túl gyors fejlődés" miatt kétségessé vált, hogy a szállítási hálózat képes lesz-e átvenni a megtermelt energiát.

Tavaly csaknem megkétszereződött Romániában a megújuló energiából előállított villamosenergia-kapacitás, amely több mint 2 ezer megawattal nőtt - közölte februárban a román országos energiaár-szabályozó hatóság. A villamosenergia területén Románia vállalta, hogy 2015-ig a termelés egyharmada megújuló energiaforrásból fog származni, de ezt már most túlteljesíti, hiszen - a nagy vízierőműveket is  beleszámolva - a megtermelt villamosenergia mintegy 40 százalékát a zöldenergia teszi ki.

Tavaly júliustól a román kormány csökkentette a megújuló energia szubvencióját azáltal, hogy négy évvel elhalasztotta a szél-, nap- és vízenergia előállítását ösztönző úgynevezett zöld tanúsítványok egy részének kifizetését.
(mti)

energia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális