2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Megszavazták: jövő karácsonyra eltűnnek a roamingdíjak az EU-ban

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Az Európai Parlament csütörtökön megszavazta a roamingdíjak eltörlését - olvasható az Európai Bizottság Facebook-oldalán. 534-en szavaztak a javaslatra és csak 25-en ellene. A barangolási díjak 2015. december 15-ig történő kivezetése mellett arról is szavaztak, hogy az internetszolgáltatók többé nem blokkolhatnak vagy lassíthatnak más, konkurens szolgáltatásokat.

„Az Unió több mint 200 távközlési szolgáltatójára jelenleg más-más szabályozások érvényesek, és a szolgáltatások díja is nagyban eltér. Ez egy 510 millió fogyasztóból álló, széttöredezett európai piacot eredményez” - olvasható az Európai Parlament háttéranyagában. Becslések szerint a szétdarabolt piac évi 110 milliárd eurót emészt fel, ami az EU GDP-jének 0,9%-a.

Az Európai Bizottság 2014-es felmérése szerint az európaiak 94%-a tiltja le az adatforgalmat külföldi utazáskor, hogy ne kelljen barangolási díjat fizetnie.


A mobilozók 80%-kal kevesebbet fizetnek külföldi telefonáláskor és SMS-küldéskor, míg az adatforgalom roaming díja 91%-kal csökkent 2007 óta. Ennek ellenére az európaiak 28%-a kapcsolja ki készülékét külföldön, hogy elkerülje a roaming költségeket.

Az EU távközlési szabályozók testülete (BEREC) szerint ugyanakkor több internetszolgáltató is blokkolja vagy lassítja a VoIP szolgáltatásokat, mint amilyen a Skype is, amelyek segítségével az interneten keresztül telefonálhatunk.

A mostani döntés azt jelenti, hogy  a telefonálás vagy üzenetküldés  ugyanannyiba kerül majd bármelyik EU-országban, mint otthon 2015. december 15-től. A szabályozás biztosítja a netsemlegességet: az internetszolgáltatók nem blokkolhatnak vagy lassíthatnak többé más, konkurens szolgáltatásokat vagy oldalakat. Az EP ugyanakkor megkönnyíti a 4G/5G-s internetezéshez szükséges frekvenciák értékesítését és bérbeadását.

A bankkártyás és az online fizetések kapcsán is döntöttek

Felső határt kell szabni annak a bankok által kiszabott díjnak, amelyet a bankkártyás fizetések alkalmával a kereskedőre rónak ki: erről döntött a Parlament csütörtökön. A kereskedők minden kártyás tranzakcióért fizetnek, a költséget pedig beépítik az általuk forgalmazott termék vagy szolgáltatás árába.A Parlament arról döntött, hogy a tranzakciók kezeléséért a bankok által kivetett díj például Visa vagy MasterCard hitelkártyával történő fizetés esetén legfeljebb a tranzakció értékének 0,3 százalékára rúghasson, debitkártyák esetében a tranzakció értékének 0,2 százaléka lehet a díj. Erről egyébként szerdán már kormányrendeletben döntöttek Romániában.

Csütörtökön az internetes fizetésekre vonatkozó biztonsági előírások frissítéséről is döntöttek. A vásárló által nem jóváhagyott kifizetéseket a jogtalan kifizetés észlelését követő 24 órán belül vissza kell fizetni, de 50 euróig a kártyatulajdonos állja az ellopott vagy elveszett fizetési kártyán keletkezett veszteséget.


A Pilar del Castillo néppárti, spanyol képviselő által beterjesztett távközlési csomagról a május végi EP-választások után megalakuló Parlament megállapodást kell kötnie a nemzeti távközlési miniszterekkel.  (hírszerk.)


Frissítés 2014.ápr.4. 08:43

A roamingdíjakat úgy törölné el az EP, hogy a szolgáltatóknak mindössze azt tenné lehetővé a jogszabály, hogy "korlátozott mértékű használati díjat" szabjanak ki, ha valaki "visszaélésszerűen" veszi igénybe a szolgáltatást.

A jogszabály elfogadása úgynevezett rendes jogalkotási eljárásban történik. Eszerint uniós jogszabályt csak az EP és a tagállamok szakminisztereit tömörítő tanács együttes beleegyezésével lehet alkotni. A tanács a kérdést legutóbb tavaly decemberben vitatta meg, de még nem határozott. Egy tanácsi forrás az MTI megkeresésére tudatta, hogy a tagállamok bekezdésről bekezdésre rágják át magukat a javaslaton az ezzel foglalkozó munkacsoportban, a tanács pedig az év második felében esedékes olasz elnökség alatt alakíthatja ki közös álláspontját a kérdésben, és akkor kezdhet egyeztetéseket az EP-vel a konszenzusos javaslatról.  (mti)

roamingtelefon
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális