2021. január 18. hétfõPiroska
EUR = 4.8737 RON
USD = 4.0172 RON
HUF = 1.3544 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,266.69(0.55%)
Infláció = 2,24%
Alapkamat = 1,50%

Gázáremelés: Nagy-Bege megkérdőjelezi a Deloitte tárgyilagosságát

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

“A gázárat emelni kell, most éppen egyeztetések zajlanak a kormánnyal arról, hogy milyen intézkedéseket tudunk hozni annak érdekében, hogy az ipar ne érezze ezt annyira súlyosan meg” –nyilatkozta Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaügynökség (ANRE) vezérigazgatója a Pénzcsinálóknak. Az áprilisi gázáremeléssel kapcsolatban kijelentette, Romániának a hitelezői fele vállalt, a gázár liberalizálásával kapcsolatos ütemtervét tartania kell.

"Valószínűleg a jövő hét elején a miniszterelnök a parlamentben bejelenti azokat az intézkedéseket, amelyeket a kormány meghoz annak érdekében, hogy az ipari fogyasztókat segítse" - tette hozzá Nagy-Bege.

Jövő hónap elején 24 százalékkal emelkedik a földgáz ára az ipari szektorban. A gázáremelés következtében 550 ezer munkahely szűnhet meg Romániában – állítják az ipari fogyasztók és a szakszervezetek.

A Deloitte elemzése szerint a következő két évben a hazai gáz ára 143 százalékkal fog növekedni. Ha az importgáz nem drágul, akkor is közel kétharmadával növekszik a földgáz ára az ipari fogyasztók esetében. Az ipar gázszükségletét 28 százalékban importból, 72 százalékban hazai kitermelésből fedezik.

“Nem tudom, hogy ez reális-e. Ez egy tanácsadó cégnek a nagy ipari fogyasztók valamelyik szövetségének a megrendelésére készített tanulmányból derül ki, ami nem tudom mennyire objektív. Attól a pillanattól kezdve, hogy ez a jelentés ennek az érdekcsoportnak a megrendelésére készült, nem is igazán tárgyilagos, annak ellenére, hogy egy világszinten elismert tanácsadócég készítette" – mondta az ANRE vezetője. (hírszerk.)

liberalizációföldgázenergia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális