2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
EUR = 4.8744 RON
USD = 4.1145 RON
HUF = 1.3394 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,4%
BET = 8,795.07(0.44%)
Infláció = 2,45%
Alapkamat = 1,50%

Áll a bál az áprilisi gázáremelés miatt

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Félmillió munkahely szűnhet meg az energiaárak liberalizálása miatt - legalábbis az Alfa Kartell szakszervezeti tömb főtitkára, Ion Homoş szerint. Kedden a patronátusok és a szakszervezetek a kormánnyal tárgyaltak a zöldbizonyítványokról és a földgáz árának liberalizálásáról, de a tárgyaláson nem döntöttek semmilyen intézkedésről.

A patronátusok fenntartják, a gázár emelkedése miatt 550 ezer munkahely szűnhet meg. Alkalmazottakat nem csak az energiaszektorból, hanem a nagy földgázfogyasztó vállalatoktól is elbocsáthatnak. Jövő hónap elején ugyanis 24 százalékkal drágul a földgáz az ipari szektorban.

Múlt csütörtökön az energiaágazatból 800-an tüntettek Bukarestben, azt követelték a kormánytól, lassabban liberalizálja az energiaárakat, és az újrahasznosítható energia-termelést szabályozó törvénnyel ne rójanak többletadókat a hagyományos energia-termelőkre.

A gázár liberalizálását októberben zárná le Románia az ipari szektorban, de a nagytermelők szerint emiatt akár gyárakat is bezárhatnak. A földgáz másfélszer drágább lesz év végére, mint volt két éve, mivel októbertől a szabadpiaci verseny határozza meg a gáz árát.

A Deloitte intézet elemzést készített a kormánynak a gázárak liberalizálására vonatkozó ütemtervéről, ebben megállapítja, a következő két évben a hazai gáz ára 143 százalékkal fog növekedni. Ha az importgáz nem drágul, akkor is közel kétharmadával növekszik a földgáz ára az ipari fogyasztók esetében. Az ipar gázszükségletét 28 százalékban importból, 72 százalékban hazai kitermelésből fedezik.

Szakértők szerint a gázárak liberalizálása miatt 6,3 milliárd eurótól eshet el az ország, ha azt a jelenlegi ütemterv szerint valósítja meg a Ponta-kabinet.

Kedden a képviselőház elutasította a PDL egyszerű bizalmatlansági indítványát, amelyet a kormány energiaszektort érintő intézkedései miatt nyújtott be a parlamentbe. (erdélyfm, mediafax) 

energia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális