2020. szeptember 21. hétfõMáté, Mirella
EUR = 4.8583 RON
USD = 4.1224 RON
HUF = 1.3385 RON
GDP-növekedés = -10,5%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,932.31(-2.01%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Elhúzódó gazdasági háború jöhet

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió is enyhe gazdasági szankciókkal sújtja Oroszországot - írja az Origo.

Az Egyesült Államok energetikai minisztériuma múlt héten bejelentette, hogy 1990 óta először 5 millió hordó nyersolajat dob piacra stratégiai tartalékából. A minisztérium hivatalos álláspontja szerint az akcióra kísérleti jelleggel került sor és már több hónapja készülnek rá, viszont a Reutersnek nyilatkozó olajkereskedők szerint az akció időzítése nem lehet véletlen, az USA erődemonstrációt tart, miszerint erősen befolyásolni tudja a kőolaj árát.

Az akció az olaj árát 97 dolláros szintre, többhavi mélypontra csökkentette. Az Origo szerint az orosz külkereskedelem jelentős részét adó energiahordozók, például a tartósan alacsony olajár szintje Oroszország gazdaságát súlyosan érintheti.

Az Európai Unió is saját háromlépcsős szankciórendszert dolgozott ki, amelyből egy már teljesült is, hiszen az EU leállította az Oroszországgal folytatott vízumtárgyalásokat. Angela Merkel német kancellár bejelentette, hogy a héten tárgyalásokra kerül sor a szankciók második szintjéről is.

Egyes elemzők szerint a gazdasági háború gyors lefolyású is lehet. Timothy Ash, a Standard Bank elemzője szerint "a tőke már most menekül Oroszországból". A moszkvai tőzsde pénteken 5 százalékos mínuszban is járt. Alexej Kudrin, volt orosz pénzügyminiszter szerint a gazdasági háború újabb 50 milliárd dollár kivonását jelentheti az országból, ami majdnem eléri a 2013-as évre vonatkozó értéket.

Oroszország legnagyobb fegyvere az Egyesült Államokba és az Európai Unióba éves szinten exportált 160 milliárd dollár értékű olaj- és kőolaj lehet. Jeff Sahaedom, A Carleton Egyetem Európai, Orosz és Eurázsiai Tanulmányok Intézetének vezetője a Blommbergnek elmondta, hogy az esetlegesen kieső exportált kőolaj- és gázmennyiség ugyan az orosz kormány számára valóban súlyos bevételkiesést okozna, de az európai fogyasztók is túl sokat veszíthetnek ezzel a lépéssel, ami a nyugati országok gazdasági szankcióit hatékonytalanná teheti.

2012-ben a Nemzetközi Energia Ügynökség európai tagállamai köolaj- és gáz importjának 32 százalékát Oroszországból fedezték. (origo, bloomberg, mediafax)

OroszországEurópai UnióAmerikakőolajföldgáz
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális