2020. szeptember 21. hétfõMáté, Mirella
EUR = 4.8583 RON
USD = 4.1224 RON
HUF = 1.3385 RON
GDP-növekedés = -10,5%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,932.31(-2.01%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Rövid távon nem megoldás az amerikai földgázexport

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Az amerikai cseppfolyósított földgáz csak hosszabb, többéves távlatban válhat az ukrajnai válság miatt esetleg kieső orosz szállítások alternatívájává, különösen Közép- és Kelet-Európában, ahol a feldolgozó infrastruktúra még nem épült ki - hangsúlyozták pénteki helyzetértékelésükben londoni szakelemzők.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport szakértői közölték: 40 százalékos esélyt látnak arra, hogy az ukrán-orosz konfliktus egyik következménye az orosz földgázexport leállása lesz. A ház szerint ebben a helyzetben az amerikai cseppfolyósított földgáz exportja az eddigieknél is nagyobb geopolitikai jelentőségre tesz szert.

A cseppfolyósított földgáz exportjának amerikai szószólói éppen e geopolitikai jelentőség miatt az ukrajnai válságot is arra használják fel, hogy nyomást gyakoroljanak az amerikai energiaügyi minisztériumra a jóváhagyási folyamat felgyorsítására.

Az amerikai cseppfolyósított földgáz exportjának felfutása azonban az Eurasia szakértői szerint lassú, szakaszos folyamat lesz. A késés egyik fő tényezője az, hogy várhatóan több termelőüzem építése kezdődik egy időben, ami feszes helyzetet teremthet a munkaerő és az egyéb erőforrások szempontjából.

Mindezek alapján a cég előrejelzése az, hogy az első amerikai szállítmányok 2016 előtt nem jelennek meg az európai piacon.

A ház szerint az ukrajnai válság újabb lendületet adott az európai földgázellátási források bővítésének, és e stratégia egyik eleme az amerikai cseppfolyósított földgáz. Ennek fogadó és feldolgozó infrastruktúrája - amelyre különösen Közép- és Kelet-Európában lenne szükség az orosz földgázexport-függés csökkentésére - azonban még nincs meg - áll az Eurasia elemzésében.

Az orosz szállítások elakadásának potenciálisan súlyos európai következményeire más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet az ukrajnai válsággal kapcsolatos legutóbbi elemzéseikben.

A City egyik legnagyobb befektetési bankja, a Barclays szakelemzőinek értékelése szerint is változatlanul szerepel a kockázatok között, hogy Oroszország - például a szankciók megtorlásaképpen - leállítja európai földgázexportját.

E fejlemény hatásait a Barclays elemzői szerint enyhítené, hogy  történelmi összehasonlításban magasak a tározókban lévő európai földgáztartalékok a gyenge ipari fogyasztás és a kivételesen enyhe tél miatt. A ház adatai szerint - a február 24-ei állapot alapján - a mozgósítható európai földgázkészlet 39,5 milliárd köbméter, 27 százalékkal magasabb a tavalyi azonos időszakban mért szintnél, és 31 százalékkal több az adott hétre vonatkozó ötéves átlagnál.

Ez rövid távú szállítási fennakadás esetén megfelelő védelmet nyújtana, az orosz földgázexport teljes és elhúzódó leállásának hatásait azonban már nem tudná kivédeni - hangsúlyozták a Barclays londoni szakértői.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő legutóbbi elemzésében közölte: számításai szerint ha az Ukrajnán keresztül folyó orosz földgázszállítás teljesen leállna, az csak az idén 56 milliárd köbméter ellátási hiányt okozna Európában. (mti)

földgázAmerika
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális