2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Winkler: több fronton kell küzdeni a pályázati rendszerek bürokráciája ellen

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

A vállalatok hatékonyságának növeléséről szóló panelben tartott előadást Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője a Romániai Magyar Üzleti Egyesület és a Romániai Magyar Közgazdász Társaság gazdasági konferenciáján, Bukarestben. Winkler arról tájékoztatta a jelenlevőket, hogy milyen pályázati lehetőségekkel segíti az Európai Unió a vállalkozások hatékonyságának növelését és a versenyképesség javítását a 2014-2020 közötti költségvetési ciklusban.

"Ezeket a vállalkozások hatékonyságának növelését és a versenyképesség javítását célzó pályázati lehetőségeket a COSME program foglalja össze. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a tagállamok összehangolt módon igyekezzenek az egységes digitális piac kialakítására, az ultragyors szélessávú internet-hozzáférésnek az elterjesztésére, a határokon átnyúló e-kereskedelem infrastruktúrájának megteremtésére, valamint a szolgáltatási irányelv maradéktalan alkalmazására" – ismertette Winkler Gyula, egyetlen példát emelve ki: az "Erasmus a fiatal vállalkozóknak" programot, amely a személyes tapasztalatszerzést, a szakmai kompetencia fejlesztését segíti.

Kísérleti jelleggel, mint pilot-project, már 2009-ben elindították, a fiatal vállalkozók számára szóló program Romániában is működik. "Kezdő vállalkozók hat hónapos tapasztalatcserén vehetnek részt, valamely tagállam szakavatott vállalkozója mellett dolgozhatnak, elleshetik az adott terület fortélyait, szakmai tapasztalatra tehetnek szert. A hat hónapos időszak alatt az Európai Bizottság támogatást nyújt, amelyből fedezhetik a fiatal vállalkozó utazási és lakhatási költségeit. A próbaidőszak után a program sikeresnek bizonyult, ezért a következő hét évben s COSME program részét képezi" – hívta fel a jelenlevők figyelmét Winkler Gyula. 

A beszélgetés során szóba kerültek azok a bürokratikus akadályok, melyek megnehezítik az erdélyi kisvállalkozók számára az uniós projektek lebonyolítását. Winkler Gyula ennek kapcsán elmondta, fontosak az érdekérvényesítő eszközök. "Az elmúlt években, a gazdasági válság idejében is, Brüsszel nyomást gyakorolt Bukarestre, hogy egyszerűsítse a pályázati követelményeket, könnyítse meg az elszámolási procedúrákat, tegye vállalkozóbaráttá a pályázati rendszereket. Sajnos ennek az eredménye még várat magára, ezért ugyanilyen nyomásgyakorlásra van szükség a munkáltatói szervezetek, a vállalkozók érdekvédelmi szövetségei részéről is, hiszen az elmúlt hét év gyenge teljesítménye, ami az uniós alapok felhasználását illeti, gyakran a borzalmas bürokráciával magyarázható, amely egyszerűen elveszi a vállalkozók kedvét az európai uniós pályázatok összeállításától" – hangsúlyozta az RMDSZ európai parlamenti képviselője. (közlemény)

bürokráciapályázatWinkler GyularmktRMÜEkonferencia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális