2020. november 29. vasárnapTaksony
EUR = 4.8735 RON
USD = 4.0875 RON
HUF = 1.3462 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 9,286.11(0.36%)
Infláció = 2,45%
Alapkamat = 1,50%

Árthat Svájcnak az EU-állampolgárok bevándorlásának korlátozása

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Svájc államadós-profiljának és növekedési kilátásainak is árthat, ha az ország konfliktusba keveredik az Európai Unióval az EU-állampolgárok bevándorlásának korlátozásáról megtartott svájci népszavazás nyomán. 

A hétvégi referendumon a szavazók 50,3 százaléka voksolt arra, hogy Svájc állítsa vissza az EU-tagokkal szembeni bevándorlási kvótarendszert. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő elemzése szerint máris az EU részéről várható ellenlépések lehetőségére utal, hogy a héten felfüggesztették a svájci közmű-szolgáltatási rendszer EU-piaci integrációjáról folytatott tárgyalásokat.

A hitelminősítő szerint a legnagyobb makrogazdasági károkat az okozhatja, ha szűkül a svájci bankok és vállalatok hozzáférése az EU-piacokhoz, bár hozzáteszik: a cég alapeseti előrejelzésében ez a fejlemény nem szerepel.

Kiemelik ugyanakkor, hogy a svájci export 55 százalékát az uniós piacok vették fel tavaly, így ha az ország a jövőben csak korlátozottan férne hozzá az EU egységes piacához, az hatást gyakorolna a svájci gazdaság növekedési kilátásaira.

Az EU-hoz fűződő viszony bizonytalanná válása hosszú távú beruházási tervek végrehajtásának halasztásához is vezethet. A hitelminősítő szerint a kvótarendszer visszaállítása negatív lenne a magasan képzett külföldi munkaerőtől függő svájci vállalatok, például a gyógyszeripari cégek számára is, ami közép- és hosszú távon szintén csökkentheti Svájc gazdasági növekedési potenciálját.

Hasonló megállapításokra jutottak a Commerzbank közgazdászai is. A bankcsoport szakértőinek számításai szerint ha a lakossághoz mért nettó bevándorlás a jelenlegi évi 1 százalékról 0,3 százalékra csökken, az háromnegyed százalékponttal csökkentheti a svájci gazdaság potenciális növekedési ütemét, tekintettel arra, hogy a külföldi munkavállalók termelékenysége nem marad el sokkal a svájci állampolgárokétól.

A Commerzbank kimutatása szerint az elmúlt években Svájcban letelepült bevándorlók 45 százalékának volt felsőfokú végzettsége, miközben a hazai munkaerőn belül ez az arány 37 százalék körüli.

A svájci lakosság már most sem tudja ellátni a gazdaság munkaerőigényét, mivel a hazai munkaerő csaknem teljesen le van kötve: a munkanélküliségi ráta alig 3,2 százalék - áll a Commerzbank szerdai elemzésében. (mti)

SvájcFitch Ratings
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális