2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Valószínűleg lőttek a TB-amnesztiának

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Felmerült, lehessen visszamenőleg is fizetni nyugdíjjárulékot. Annyi pénzt hozna, mint az új üzemanyagadó, de a kormány görcsösen ragaszkodik utóbbihoz. Amúgy nyakunkon az IMF, megint.


Felülvizsgálati látogatásra érkezett kedden Bukarestbe a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és a Világbank szakembereiből álló küldöttség, amely a Romániának nyújtott elővigyázatossági hitel-megállapodás keretében tett vállalásairól tárgyal a román hatóságokkal.

A mostani a második felülvizsgálati látogatás, de még az első lezárása is hátra van, miután a román kormány tavaly év végén elhalasztotta az üzemanyagra kivetett plusz jövedéki adó bevezetését. Ennek az intézkedésnek - amelyről megállapodtak a november elején zárult első felülvizsgálati látogatáskor a kormány képviselői és az IMF küldöttség - január 1-től kellett volna hatályba lépnie, de Traian Băsescu államfő nem értett egyet a hét eurócentes jövedéki adóemeléssel, és nem látta el kézjegyével a memorandumot, ami az első felülvizsgálati látogatás következtetéseit és a román hatóságok vállalásait tartalmazta. Ezt követően az IMF igazgatótanácsa nem tűzte napirendre december közepén az első felülvizsgálati látogatás lezárását.

A Victor Ponta vezette kormány elhalasztotta a hét eurócentes jövedéki adó bevezetését április 1-jére. Ez az ügy továbbra is belpolitikai vitát okoz Romániában, hiszen Băsescu a múlt héten megerősítette: ő továbbra sem ért egyet a hét eurócentes jövedéki adó kivetésével.

A Capital hétfőn arról írt, elképzelhető, hogy a kormány új források után néz a hét eurócentes üzemanyagadó bevezetése helyett. Az egyik ilyen javaslat még 2010-ből származik, egy bukaresti mérnök, Septimiu Voina dolgozta ki, és arról szól, hogy azok a romániaiak, akik a rendszerváltás óta kisebb vagy hosszabb időszakot nem fizettek társadalombiztosítást hozzájárulást (így nyugdíjjárulékot sem), visszamenőleg is kifizethessék azt, annak érdekében, hogy teljes nyugdíjra számíthassanak. A tervezet készítője szerint a különböző okokból (a munkaadó nem fizette ki a hozzájárulást, az illető feketén, vagy külföldön dolgozott, esetleg tartósan munkanélküli volt) kimaradt összegeket az inflációval kiegészítve lehetne akár több részletben is begyűjteni.

A számítások szerint ha csak az érintettek 10%-a élne is a lehetőséggel, és minimálbérnek megfelelő fizetés után törlesztené visszamenőleg a kimaradt TB-járulékát, máris 800 millió lejt kaszálna az állam, vagyis annyit, amennyit az új üzemanyagadótól remél.

Három évvel ezelőtt a Boc-kormány már próbálkozott az ötlettel, de akkor csak az előző öt évre lehetett kifizetni a TB-járulékot, és a 2010. október végén elfogadott kormányrendeletben jelölt határidő is szűkös volt, december 31. Így is közel háromezren éltek a lehetőséggel.

Florin Iordache kormánypárti képviselő a napokban elismerte, hogy a munkaügyi minisztériumban ismét felmerült a TB-amnesztia bevezetésének a lehetősége, főleg annak fényében, hogy a nyugdíjpénztár 3 milliárd eurós hiánnyal küszködik, amit folyamatosan az államkasszából, vagyis a költségvetési hiány kárára kell pótolni.

Ennek ellenére Victor Ponta miniszterelnök ma közölte, a kormánynak nem áll szándékában április 1-jénél tovább halogatni az új hét eurócentes üzemanyagadóról szóló intézkedés életbe léptetését, vagy más intézkedéssel helyettesíteni azt.

Lehet, hogy az év elejétől áprilisig kieső forrásokat is pótolni kell. Guillermo Tolosa, az IMF romániai és bulgáriai képviselője korábban úgy nyilatkozott, hogy a felülvizsgálati látogatáson szóba kerül, milyen intézkedéseket hoz Bukarest a jövedéki adó elhalasztása nyomán keletkezett költségvetési bevételkiesés pótlása érdekében. Románia az idén ugyanis 2,2 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycélban állapodott meg nemzetközi hitelezőivel, ami nőne a kieső adóbevétel miatt.

Az ország 4 milliárd euró értékű, kétéves elővigyázatossági hitelszerződésben állapodott meg tavaly szeptemberben az IMF-el, amit fele-fele arányban biztosít a washingtoni pénzintézet és Brüsszel. (mti/capital/hírszerk.)

IMFüzemanyag
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális