2022. január 19. szerdaSára, Márió
EUR = 4.9447 RON
USD = 4.3575 RON
HUF = 1.3868 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,128.23(-1.18%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Devizahiteles mentőcsomagot javasolnak a Bihar megyei képviselők

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

A magyarországi megoldáshoz hasonlóan Romániában is megosztanák a bankokkal a devizahitelesek árfolyamterheit annak a törvénymódosításnak a kezdeményezői, amelyet különböző pártok Bihar megyei törvényhozói terjesztettek elő a parlamentben - közölte Szabó Ödön, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei parlamenti képviselője.

Hozzátette: Bihar megyében sikerült egy ötpárti egyezséget kialakítani az RMDSZ által kidolgozott tervezet támogatására, amelyben a kétharmaddal kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) és az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) honatyái egyaránt részt vesznek.

Romániában egy 2010-ben elfogadott sürgősségi rendelet tette lehetővé a végtörlesztést a hitelesek számára, egyben azt, hogy kedvezőbb kamatfeltételek mellett újrafinanszírozhassák hitelüket. Ezt a rendeletet módosítaná a törvénytervezet úgy, hogy a devizahitelesek lejben fizethessék vissza tartozásukat azon a devizaárfolyamon, amelyen a hitelt annak idején felvették.

Arra a kérdésre, hogy vajon hogyan fognak reagálni a bankok, ha törvénnyel akarnak a hitelszerződéseikben garantáltnál lényegesen kedvezőtlenebb feltételeket rájuk kényszeríteni, Szabó Ödön azt mondta: ha józanul mérlegelnek, nekik is érdekük lehet ez a megoldás.

"Folyamatosan nő a bedőlő hitelek száma, így a bankok azt is elveszíthetik, amivel jelenleg rendelkeznek. Ha vállalják a lejben történő újrafinanszírozást, valóban van egy 10-20 százalékos veszteségük, de biztosan hozzájutnak a pénzükhöz" - magyarázta a képviselő.

Arra a kérdésre, hogy vajon a bukaresti kormány fogja-e támogatni az elképzelést, Szabó Ödön azt mondta: ez a társadalmi nyomáson múlik. A képviselő úgy vélekedett, ha nem is az előterjesztésben javasolt formában, de a kormánynak mindenképpen lépnie kell valamit az árfolyamcsapdába esett devizahitelesek védelmében. (mti) 

hiteldeviza
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális