2021. február 28. vasárnapElemér
EUR = 4.8745 RON
USD = 4.0209 RON
HUF = 1.3497 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,201.85(-0.76%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

A garázsok és medencék is adóznának jövőre

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

A kormány elfogadta szerdán az idei második költségvetési kiigazítást, mert a bevételek elmaradtak a remélt szinttől. A Mediafax hírügynökség szerint az első kiigazításhoz képest az új becslések szerint 3,4 milliárd lejjel kisebb bevételt remél a kormány az év végéig, a kiadásokat 2,2 milliárd lejjel csökkentette. Ugyanakkor az államháztartási hiányt 0,2 százalékponttal növelték 2,5 százalékra a korábbi 2,3 százalékról, miután Románia nemzetközi hitelezői elfogadták, hogy az uniós projektek részfinanszírozására fordítja a bukaresti kormány a többletkiadást.

Victor Ponta miniszterelnök a kormányülésen kifejtette, hogy az idén 2,2 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak, ami meghaladja a várakozásokat, hiszen eredetileg 1,6 százalékos GDP-bővülést reméltek. Ponta szerint pénzt csak azoktól a minisztériumoktól és önkormányzatoktól vontak el, ahol el nem költött összegek voltak, és arról biztosította a közvéleményt, hogy minden közalkalmazotti bért és nyugdíjat ki tud fizetni az állam.

Ugyanakkor a Költségvetési Tanács szerdán élesen bírálta a kormányt az idei büdzsé végrehajtása miatt. A testület szerint az eddigi végrehajtás módja veszélyezteti az idei 3 százalék alatti államháztartási hiányra vonatkozó célérték teljesítését, és jelentősen rontja a 2014-es kilátásokat, hiszen a jövő évi költségvetést az idei bevételek alapján kell megtervezni.

A kormány még nem ismertette a jövő évi büdzsét, de a kabinet több adóemelést fontolgat. Így

megadóztatná az úszómedencével és garázzsal rendelkező

jogi és magánszemélyeket, akik eddig mentesültek az adófizetés alól.

A kormány a jövedéki adót sem kötné többet a lej-euró árfolyamhoz, mert az idei árfolyam kisebb volt, mint a tavalyi, így a jövedéki adóból származó bevételek is elmaradtak a remélt szinttől. Ehelyett az infláció mértékével igazítaná ki évente a jövedéki adót.

Szóba került az is, hogy literenként tíz eurócenttel növelik az üzemanyag jövedéki adóját, amit autópálya-építésre fordítanak, de erről sem született még végleges döntés. (mti)

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális