2020. december 4. péntekBorbála, Barbara
EUR = 4.8736 RON
USD = 4.0226 RON
HUF = 1.3594 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 9,486.10(1.18%)
Infláció = 2,24%
Alapkamat = 1,50%

Fitch: a nagy felzárkózók lassítják a világgazdasági növekedést

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

A nagy felzárkózó gazdaságok lassuló növekedése most már a világgazdaság egészének teljesítményét is visszafogja a Fitch Ratings csütörtökön Londonban ismertetett új globális előrejelzése szerint.

A nemzetközi hitelminősítő szakelemzői közölték: rontották a világgazdaság következő két évére szóló prognózisukat, részben a vártnál gyengébb amerikai adatok miatt, de főleg azért, mert a cég visszavette a legnagyobb feltörekvő gazdaságokra adott GDP-becsléseit is.

A Fitch új előrejelzése szerint a globális növekedés üteme 2013-ban 2,3 százalék, jövőre 2,9 százalék lesz a ház által eddig várt 2,4, illetve 3,1 százalék helyett.

A hitelminősítő változatlanul hagyta 2015-re szóló, 3,2 százalékos globális GDP-bővüléssel számoló előrejelzését.

A Fitch Ratings londoni elemzői a világgazdasági átlagon belül jelentősen, 7,5 százalékról 7,0 százalékra rontották Kína jövő évi GDP-növekedésére adott becslésüket, és csütörtöki előrejelzésük szerint a kínai gazdaság teljesítménye 2015-ben sem gyorsul vissza erről az ütemről.

Kína - a legnagyobb feltörekvő gazdaság - növekedési kilátásaival kapcsolatban más nagy londoni házak is egyre borúlátóbbak.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays legújabb előrejelzésében közölte, hogy 0,30 százalékponttal 7,1 százalékra rontja a kínai gazdaság 2014-es növekedésére szóló prognózisát. A ház szakelemzői azzal indokolták döntésüket, hogy véleményük szerint fenntarthatatlan a kínai belső kereslet legutóbb tapasztalt gyorsulása, mivel a kínai gazdaságpolitikai ösztönzők inkább a növekedés stabilizálását, semmint gyorsítását célozzák.

Mindeközben nincsenek kezelve a kínai gazdaság alapvető problémái, köztük az ipari szektor kapacitásfeleslege, és elsősorban a pénzügyi-költségvetési kockázatok, amelyek a vállalati és az önkormányzati szektor magas adósságterhéből, ezzel összefüggésben pedig az egyre terjedő "árnyék-bankrendszer" rizikóiból erednek - hangsúlyozták a Barclays londoni elemzői.

Az egyik tekintélyes londoni gazdaságelemző intézet, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászainak új helyzetértékelése szerint megállt a nagy felzárkózó gazdaságok, köztük Kína és India részarányának növekedése a világgazdaság teljesítményén belül, és a következő években várhatóan ismét növekszik a fejlett ipari gazdaságok hozzájárulása a globális növekedéshez.

A CEBR prognózisa szerint Kína hazai össztermékének növekedési üteme jövőre 7 százalékra lassul az idei évre várt 7,2 százalék és a tavalyi 7,8 százalék után.

Az amerikai gazdaság növekedése ugyanakkor a ház becslése szerint a 2013-ra valószínűsített 1,7 százalékról 2014-ben 2,5 százalékra gyorsul.

A CEBR elemzői szerint a folyamat azt is jelenti, hogy jelentősen ismét növekszik a fejlett térség részaránya a globális növekedésen belül, az idei évre várt 21,1 százalékról jövőre 28,0 százalékra.

A ház szakértőinek távlati előrejelzése szerint a magasan fejlett ipari gazdaságok hozzájárulása a világgazdaság növekedéséhez 2018-ban már 30 százalék lesz, miközben a nagy feltörekvő gazdaságoké a cég által 2013-ra becsült 50 százalékról 2017-ig folyamatos visszaeséssel 44 százalékra csökken, és 2018-ra is csak 48,2 százalékig emelkedik vissza.

A CEBR grafikus előrejelzési táblázata szerint várhatóan az idén fordul elő első ízben, hogy a legnagyobb felzárkózó gazdaságok adják a világgazdasági növekedés 50 százalékát.

A ház ebbe a csoportba Brazíliát, Kínát, Indiát, Mexikót, Oroszországot, Törökországot és Dél-Afrikát sorolja. (mti)

Fitch Ratings
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális