2021. december 1. szerdaElza
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Románia csatlakozik a cseh-szlovák-magyar árampiachoz

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Románia csatlakozik a már összekapcsolt cseh-szlovák-magyar másnapi árampiachoz, a lengyel piaccal történő összekapcsolás később várható.

Az öt ország energiaszabályozó hatóságai, átviteli rendszerirányítói és szervezett villamosenergia-piacaik működtetői ez év júliusában írtak alá szándéknyilatkozatot Románia és Lengyelország csatlakozásáról az összekapcsolt cseh-szlovák-magyar másnapi árampiachoz - emlékeztet hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

A szándéknyilatkozat aláírása óta a 5Market Market Coupling elnevezésű projekt irányító bizottsága egyeztette az integráció további lépéseit.

Nyílt kérdőívben kérték az érintett piaci szereplők véleményét a javaslatok öt piacra gyakorolt hatásáról, főként a másnapi ajánlatok beadásának zárási időpontjáról, valamint a piacintegrációs lépés kiterjedésének mértékéről. A felmérés eredményeinek részletes elemzése során a nemzeti szabályozó hatóságok úgy látták, hogy az öt piac összekapcsolásának lehetséges forgatókönyvéről a piaci szereplők álláspontja nem egyeztethető össze - közölte a MAVIR.

A tájékoztatás szerint az irányító bizottság elfogadta a szabályozó hatóságok állásfoglalását, amely szerint a piac-összekapcsolási projekt induláskor a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Magyarország és Románia másnapi villamosenergia-piacait foglalja magában, a másnapi ajánlatok beadási határideje pedig délelőtt 11 óra lesz. A lengyel piaccal történő összekapcsolásra csak később kerül sor. Addig is az öt villamosenergia-tőzsde folytatja az együttműködést a regionális áralapú piac-összekapcsolási megoldás megvalósítása érdekében, hogy felkészüljenek az európai integrációra - áll a közleményben. (mti)

áram
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális