2020. szeptember 21. hétfõMáté, Mirella
EUR = 4.8583 RON
USD = 4.1224 RON
HUF = 1.3385 RON
GDP-növekedés = -10,5%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,961.07(-1.70%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Megkezdődött a gázvezeték építése Románia és a Moldovai Köztársaság között

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Megkezdődött a gázvezeték építése a moldovai Ungheni és Iaşi között: az építőtelepet kedden, a Moldovai Köztársaság függetlenségi nyilatkozatának ünnepén avatták fel Ungheniben a két ország miniszterelnöke, valamint Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiapolitikáért felelős tagja jelenlétében.

A 42 kilométeres gázvezeték 26,5 millió eurós költséggel épül, ebből 7 millió az európai uniós támogatás, a többi - a Digi 24 hírtelevízió értesülése szerint - Románia hozzájárulása. A hírforrás szerint Románia azért kényszerül - többek közt Magyarország irányába is - exportálni a hazai termelésű földgázt, mert preferenciális energiapolitikája miatt kötelezettségszegési eljárást indított ellene az Európai Unió.

Románia 2007-es uniós csatlakozásakor kötelezettséget vállalt arra, hogy fokozatosan liberalizálja a belföldön még szabályozott energiaárakat. Bukarest megállapodott az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal, hogy a hazai termelésű gáz ezer köbméterenkénti 160 dolláros árát fokozatosan az importgáz (400 dollár körüli) áráig emeli, hogy a külföldi energiacégek is beléphessenek erre a piacra. Az ország jelenleg földgáz-szükségleteinek háromnegyedét saját termelésből fedezi, ami az orosz importgáz árának harmadába kerül.

Az Európai Unióval társulási egyezményre készülő Moldovai Köztársaság földgázszükségletét eddig több mint 90%-ban orosz importból fedezte, így az Ungheni-Iaşi gázvezeték megépítése csökkenti az ország energetikai kiszolgáltatottságát.

A vezeték maximális áteresztő kapacitása évi egymilliárd köbméter, ami a Moldovai Köztársaság évi földgáz-szükségletének harmadát fedezheti - közölte az Európai Bizottságra hivatkozva az Adevărul. (mti)

gázvezetékMoldovaföldgáz
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális