2019. május 27. hétfõHella
EUR = 4.7612 RON
USD = 4.2560 RON
HUF = 1.4596 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,201.88(0.16%)
Infláció = 4,11%
Alapkamat = 2,25%

Az Ifjúsági Üzleti Program résztvevői már tudják, hol érdemes elhelyezkedni

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Lenne-e egy kereset egy Lada márkájú laptopra? Vannak Székelyföldnek városi legendái, elfeledett mítoszai? Hogy vigyünk sikerre egy-egy szokatlannak tűnő ötletet? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi mintegy száz fiatal a választ Csíkszeredában az egyhetes Ifjúsági Üzleti Program (IÜP) keretében.

Idén a tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Calasanctius Ösztöndíj Alapítvány a rendezvényt a Csík Területi Ifjúsági Tanáccsal, a CTP Transylvaniával és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel karöltve. A bentlakásos képzés elsősorban az erdélyi fiatalokat célozza meg, de minden évben érkeznek résztvevők Magyarországról is. A program célja, hogy a 17-19 éves korosztály érdeklődését felkeltse a vállalkozások, a marketing vagy épp a média világa iránt. Ezt ugyanakkor nem a hagyományos, iskolai módszerekkel képzeli el, hanem a "learning by doing", azaz a cselekedve tanulás elvét követve. Az IÜP éltre való, motivált, jövőjüket tudatosan építő fiatalokat szeretne képezni, akik tudnak és akarnak a szülőföldjükön is érvényesülni.

Így a diákok önálló munkát folytatnak, amelyhez minden elméleti és gyakorlati segítséget megadnak a szakterületükön jártas előadók. Fontos azonban, hogy a hét során elkészítendő projektfeladatok a résztvevők saját szellemi termékei: önállóan alkotnak meg egy üzleti tervet, építenek fel egy marketingkampányt, vagy szerkesztenek meg egy professzionális kiadványt. A feladatok csapatmunkát követelnek meg, hiszen a diákok 6-7 fős csoportokra osztva dolgoznak a hét során, így az alkalmazkodás, csapatépítés, ideális munkamegosztás nehézségeit és szépségeit is megtapasztalhatják. A program zárásaként pedig szakemberekből álló zsűri előtt prezentálják munkájukat.

Mudri György főszervező elmondta, az Ifjúsági Üzleti Program működésének és sikerének kulcsa az áldozatvállalás és a karitatív szellemiség: "Az önkéntesség erejére utal a képzés hármas jelmondata is. Make a lot! Give a lot! Save a lot! Keress sokat, élj mértékletesen és adj vissza a környezetednek! Ennek szellemében a régi diákok rendszeresen visszatérnek segítőként, hogy tudásukkal, közreműködésükkel kicsit visszaforgassanak azokból a tapasztalatokból, élményekből, amelyeket ők gyűjtöttek résztvevőként.”

A hetet Sógor Csaba, európai parlamenti képviselő előadása nyitotta meg június 28-án, amelyben többek között a gazdasági válság felmerülő problémáiról, a vállalkozástan oktatásáról, egy erős civil társadalom kialakításának fontosságáról esett szó.  Kedden Bálint Csaba, az OTP  kockázatelemzőjének előadásán a diákok többek között betekintést nyerhettek a bank belső szerkezetének működésébe, illetve tájékoztatást kaptak arról, hogy a későbbiekben Románia mely területein és milyen munkakörben érdemes elhelyezkedniük. (közlemény) 

Arról, hogy mely gazdasági ágazatokban a legmagasabbak a bérek a jelenleg, itt közöltünk összefoglalót. 

Ifjúsági Üzleti Program
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális