2020. szeptember 21. hétfõMáté, Mirella
EUR = 4.8583 RON
USD = 4.1224 RON
HUF = 1.3385 RON
GDP-növekedés = -10,5%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,932.31(-2.01%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Elemzők: a Nabucco kikerülése nem járul hozzá az európai gázárak csökkenéséhez

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Várhatóan nem járul hozzá az európai földgázárak csökkenéséhez az a gázmennyiség, amely az azerbajdzsáni Shah Deniz II. földgázmezőt kitermelő konzorcium pénteki döntése alapján nem a Nabucco, hanem egy alternatív vezetékhálózat használatával jut majd el Európába - jósolták pénteki helyzetértékelésükben a Fitch Ratings londoni szakelemzői.

A nemzetközi hitelminősítő szakértői kiemelték, hogy az azeri gázszállítások számára kiválasztott Transz-adriai földgázvezeték (TAP) éves kapacitása 10 milliárd köbméter; ez a teljes európai gázfogyasztásnak hozzávetőleg a 2 százaléka.

A Fitch elemzői szerint ezért valószínűtlen, hogy az e vezetékrendszeren Európába érkező pótlólagos földgázmennyiség elégséges lesz az árak érdemi befolyásolásához.

Az elvetett másik lehetőség, a Nabucco West 23 milliárd köbméter éves szállítási kapacitást kínált volna, emellett javíthatta volna a tervezett útvonal által érintett Bulgária, Románia és Magyarország energiaellátási biztonságát - áll a Fitch Ratings pénteki londoni elemzésében.

A Nabucco használatának így nagyobb árbefolyásoló hatása lehetett volna, bár ezt a valószínűsíthető hatást is jelentősen csökkentette az a korábbi döntés, amely a Nabucco éves kapacitását leszűkítette az eredetileg javasolt 31 milliárd köbméterről.

A BP vezette azeri kitermelő konzorcium pénteki döntése enyhén pozitív az orosz Gazprom földgázipari csoport adósprofiljára, tekintettel arra, hogy a Nabucco West szorosabb versenyt jelentett volna az évi 63 milliárd köbméteres kapacitásúra tervezett Déli Áramlat vezetékrendszernek.

Az osztrák OMV energiaipari konszern - a Nabucco West egyik főrészvényese - számára a döntés negatív, a hatás azonban korlátozott, mivel a földgázüzletág a cég bevételeinek töredékét adja - áll a Fitch Ratings pénteki londoni elemzésében.

A Nabucco West megépítésének terveit nem adták fel, miután a rendszert át lehet tervezni úgy, hogy a Fekete-tenger térségéből szállítson földgázt Európába. Nem egyértelmű azonban, hogy a fekete-tengeri földgáztartalékok elégségesek-e akár egy csökkentett méretű Nabucco-változat megépítésének igazolásához, és ezért valószínűbb, hogy e gázkészleteket a kitermelőcégek inkább helyben próbálják majd értékesíteni - jósoltál a Fitch Ratings szakelemzői. (mti)

gázvezetékföldgázgáztározó
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális