2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
EUR = 4.9486 RON
USD = 4.2693 RON
HUF = 1.3549 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,748.97(0.11%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Udvarhely az egyetlen megyei jogú város, amely működési költségeinek negyedét sem fedezi

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Legalább 90 municípium (megyei jogú város), város vagy falu van Romániában, amely a működési költségeinek még a negyedét sem tudja fedezni saját bevételeiből - derül ki a Közpolitikai Intézet (Institutul pentru Politici Publice - IPP) közleményéből. Az intézet szerint ezeket a településeket mindez nem akadályozza meg abban, hogy akár a bevételeiket százszorosan meghaladó összeget költsenek el, nyomást gyakorolva a megyei tanácsokra és a kormányra a pénzszerzés érdekében.

A kilencvenes listán három Hargita megyei település is szerepel: Székelyderzs a működési költségeinek a 15%-át, Székelyudvarhely a 20%-át, míg Oroszhegy a 25%-át tudja fedezni. Kovászna, Maros, Kolozs megyei települések nem találhatóak a listán. A teljes jelentés itt érhető el.

Az üggyel kapcsolatosan a listán szereplő egyetlen municípium, Székelyudvarhely polgármesterét is kerestük, aki eddig nem válaszolt megkeresésünkre. Az uh.ro érdeklődésére a polgármesteri hivatalnál közölték, a jelentést már látták, és a pénzügyi osztály jelenleg elemzi azt, hogy kiderítse, milyen adatok figyelembevételével számolta ki az intézet a szóban forgó arányokat.

A Közpolitikai Intézet jelentésében azt javasolja a kormánynak, hogy állítsa le a közpénzek kifizetését a listán szereplő településeknek mindaddig, amíg saját maguk népszavazás útján nem döntenek más településekkel való összeolvadásról, a bevételi források bővítéséről, vagy egyéb módszerről, ami helyreállíthatná gazdasági stabilitásukat.

Tavaly a kormány 65 millió eurót utalt ki a "szegényebb települések" adósságainak a rendezésére. Az IPP szerint csak a 3200 romániai település 10%-a tudja teljes egészében fedezni az adminisztrációs költségeit saját forrásból. Az IPP arra is felhívja a figyelmet, hogy a Romániához képest kétszer nagyobb lakossággal rendelkező Lengyelországban mindössze 2800 település van.


Fizetésképtelenné válás

Súlyos pénzügyi gondok esetében Romániában már a települések is fizetésképtelenné nyilváníthatóak, május 27-én jelent meg az erről szóló rendelet a Hivatalos Közlönyben. Eszerint azok a helyi és megyei önkormányzatok, amelyek négy hónapnál régebbi, vagy a helyi költségvetés felénél nagyobb adóssággal rendelkeznek, fizetésképtelenné nyilváníthatóak, és csődvédelmet kérhetnek azok a cégek, amelyeknek az önkormányzat az adósságállományának 30%-át meghaladó összeggel tartozik.

A rendelet a pénzügyi válsághelyzetet is szabályozza, ez a 90 napnál régebbi, a költségvetés 15%-ánál nagyobb összegeket nem törlesztő önkormányzatokra érvényes, valamint azokra, amelyek 90 napnál hosszabb ideje elmaradtak a bérek kifizetésével.

A csődvédelemért folyamodó települések vezetése mellé a területi törvényszék vagy bíróság csődbiztost rendel, aki a területi közpénzügyi igazgatóság képviselőivel közösen kidolgozza az önkormányzat gazdasági fellendülését célzó cselekvési tervet.

A csődvédelem ideje alatt az önkormányzat a létfontosságú kiadásokon kívül semmire sem költhet, nem indíthat új beruházásokat költségvetési forrásokból, nem kezdeményezhet korszerűsítési munkálatokat, nem vásárolhat sem bútorzatot, sem pedig gépkocsikat, tilos továbbá új személyek alkalmazása is. A csődvédelem a rendelet szerint legtöbb három évig tarthat.

A rendelet értelmében azok az önkormányzatok, amelyek nem jelentik be, hogy pénzügyi krízis-helyzetben vannak, 10 000-50 000 lej közötti bírsággal sújthatók. Azok a vezetők, akik több mint 6 hónapig nem deklarálják, hogy az önkormányzat fizetésképtelen akár 3 hónap - 1 év közötti börtönbüntetést kockáztatnak.

A törvény kidolgozását a Nemzetközi Valutaalap kérte a kormánytól. Az önkormányzatok eladósodása komoly anyagi terhet jelent az államnak, az önkormányzatoknak február végén 1 milliárd 250 millió lejes adóssága volt a pénzügyminisztérium szerint. A helyi és megyei önkormányzatok június 30-ig 85%-kal csökkenthetik a 90 naposnál régebbi adósságállományukat. Erre a pénzügyminisztérium 800 milliárd lejes keretet állított a pályázók rendelkezésére.  (hírszerk., hotnews, ipp)

önkormányzatfizetésképtelenSzékelyudvarhelyHargita megye
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális