2021. október 25. hétfõBlanka, Bianka
EUR = 4.9467 RON
USD = 4.2501 RON
HUF = 1.3601 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,812.97(0.48%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Megjelent a közigazgatási egységek csődeljárásáról szóló rendelet

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Megjelent a közigazgatási egységek csődeljárásáról szóló rendelet a Hivatalos Közlönyben. Eszerint azok a helyi és megyei önkormányzatok, amelyek négy hónapnál régebbi, vagy a helyi költségvetés felénél nagyobb adóssággal rendelkeznek, fizetésképtelenné nyilváníthatóak. Csődvédelmet kérhetnek azok a cégek is, amelyeknek az önkormányzat az adósságállományának 30%-át meghaladó összeggel tartozik.

A csődvédelemért folyamodó települések vezetése mellé a területi törvényszék vagy bíróság csőd-biztost rendel, aki a területi közpénzügyi igazgatóság képviselőivel közösen kidolgozza az önkormányzat gazdasági fellendülését célzó cselekvési tervet.

A csődvédelem ideje alatt az önkormányzat a létfontosságú kiadásokon kívül semmire sem költhet, nem indíthat új beruházásokat költségvetési forrásokból, nem kezdeményezhet korszerűsítési munkálatokat, nem vásárolhat sem bútorzatot, sem pedig gépkocsikat, tilos továbbá új személyek alkalmazása is. A csődvédelem a rendelet szerint legtöbb három évig tarthat.

A rendelet értelmében azok az önkormányzatok, amelyek nem jelenik be, hogy pénzügyi krízis-helyzetben vannak, 10 000-50 000 lej közötti bírsággal sújthatók. Azok a vezetők, akik több mint 6 hónapig nem deklarálják, hogy az önkormányzat fizetésképtelen akár 3 hónap - 1 év közötti börtönbüntetést kockáztatnak.

A törvény kidolgozását a Nemzetközi Valutaalap kérte a kormánytól. Az önkormányzatok eladósodása komoly anyagi terhet jelent az államnak, az önkormányzatoknak február végén 1 milliárd 250 millió lejes adóssága volt a pénzügyminisztérium szerint. A helyi és megyei önkormányzatok június 30-ig 85%-kal csökkenthetik a 90 naposnál régebbi adósságállományukat. Erre a pénzügyminisztérium 800 milliárd lejes keretet állított a pályázók rendelkezésére. (hotnews, mediafax, krónika, kvr, hírszerk.)

önkormányzatcsőd
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális