2020. november 29. vasárnapTaksony
EUR = 4.8735 RON
USD = 4.0875 RON
HUF = 1.3462 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 9,286.11(0.36%)
Infláció = 2,45%
Alapkamat = 1,50%

Fitch: Málta nem Ciprus

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

A máltai és a ciprusi bankrendszerek közötti különbségek sokkal nagyobbak, mint a hasonlóságok, ezért a máltai bankrendszer nem jelent akkora pénzügyi kockázatot Málta szuverén adósi pozíciójára, mint amekkorát a ciprusi bankok jelentettek a ciprusi közfinanszírozásra - áll a Fitch Ratings kedden Londonban ismertetett összehasonlító elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő elemzői szerint igaz, hogy a máltai és a ciprusi bankrendszer mérete egyaránt jóval nagyobb a két ország teljes gazdaságáénál, és mindkét bankszektor függ bizonyos mértékben a nem rezidens betétesek nyújtotta finanszírozástól, ám a közelebbi vizsgálat komoly különbségeket is feltár.

A máltai bankrendszer teljes eszközállománya Málta hazai össztermékének (GDP) 789%-át teszi ki; ez az euróövezeten belül a második legmagasabb ráta Luxemburg után. A ciprusi bankszektor összesített mérlegfőösszege a helyi GDP-érték 672%-a volt tavaly.

Mindazonáltal a Máltán működő, a helyi gazdasághoz "elhanyagolható mértékben" kötődő nemzetközi bankok eszközállománya a GDP-érték 494%-ával egyenlő; ez a ráta a központi szerepet betöltő, a máltai gazdasághoz szorosan kapcsolódó és rendszerszintű fontosságúnak tartott hazai bankok esetében ugyanakkor csak 218%, a helyi kisbankok esetében pedig mindössze 77% a Fitch kimutatása szerint.

A hitelminősítő londoni elemzői azt valószínűsítik, hogy a máltai kormány szükség esetén támogatást nyújtana a központi jelentőségű hazai bankoknak. A Fitch Ratings szerint az ugyanakkor rendkívül valószínűtlen, hogy Málta a külföldi tulajdonú nagybankokat is támogatná, ezek ugyanis adott esetben saját anyabankjuktól, vagy a tulajdonos bankok honos országának kormányától kapnának segítséget.

Mindezek alapján a Fitch szakértői azzal számolnak, hogy a bankrendszerbeli kockázatokból a máltai közfinanszírozásra háruló esetleges pénzügyi kötelezettségek mértéke messze elmarad a ciprusitól. (mti)

Fitch RatingsCiprus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális