2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

EU-büdzsé: Băsescu elégedett, Ponta szerint ez csak PR-fogás

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Az államelnök szerint Románia növelte legnagyobb mértékben az EU-tól lehívható támogatások összegét, a miniszterelnök viszont „nagyon csalódott” és diplomáciai buktáról beszél.

Traian Băsescu államelnök pénteken az EU-csúcs után tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Románia azon kevés országok közé tartozik, amelynek sikerült elérnie, hogy nőjön az EU-tól lehívható támogatások összege. A 2014-2020-as időszakban az ország 18%-kal több forrást használhat fel – jelentette be az államelnök, aki kifejtette: a korábbi kiszivárgott 43 milliárd eurós büdzsé helyet valójában csak 39,887 milliárd eurós keretről van szó.

<<< Részletes beszámolónk az EU-csúcsról >>> 

A 2007-2013-as időszakra Romániának 33,5 milliárd euró volt előirányozva, de az uniós támogatások alacsony lehívási aránya miatt ennek csak a töredékét használta fel az ország.


Băsescu elmondta, amikor 994 milliárdról 960 milliárd euróra csökken az EU hétéves költségvetése, nagy eredménynek számít, hogy Románia 18%-kal tudta növelni a számára előirányzott összeget. „Ez a legmagasabb növekedési arány a tagállamok közül” – fogalmazott az államfő.

<<< Ismét a csúcson: lesz-e végre EU-büdzsé? >>> 

A korábbi tervekkel ellentétben az elfogadott hétéves költségvetés Románia legelmaradottabb térségei esetében 75 helyett 85%-ban maximálná az uniós finanszírozás arányát a támogatott projektekben. Ez jelentősen csökkenti a költségvetésre nehezedő nyomást – mondta Băsescu, és hozzátette: az előfinanszírozási arány Románia számára 4% lesz.

<<< Rompuy és Barosso a megállapodás után: nem tökéletes a költségvetés >>>

A keretköltségvetés emellett lehetővé teszi a vissza nem igényelhető forgalmi adó beszámítását is a támogatási összegbe, ami mellett az ország következetesen érvelt az egyeztetések folyamán. A leírható áfának köszönhetően közel 2 milliárd euróval gazdagodik az állami költségvetés – fejtette ki az államelnök.

A 2014-2020-as időszakban 125 millió eurót fordíthat az ország a munkanélküliség csökkentésére, és 420 millió eurót a vidéken élő szegények támogatására - mondta az államelnök, aki hozzátette: míg EU-s szinten 10%-ra növekedett a munkanélküliségi arány, Románia szerencsés helyzetben van, mert az országban egyre csökken ez a mutató. 


Victor Ponta miniszterelnök azt nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek, hogy ami az ország számára előirányzott költségvetést illeti, „nagyon csalódott a EU-csúcs eredményével”, amit úgy mutatnak be, mint egy jó eredmény, de ez csak egy PR-fogás az államelnök részéről, valójában a döntés előnytelen az Európai Bizottság eredeti előterjesztésével szemben, ahhoz képest 9 milliárd eurót vesztett az ország. „Novemberhez képest egyetlen plusz eurót sem szereztünk, ezzel együtt az egyezkedő államelnök képének is búcsút inthetünk” – jelentette ki a kormányfő.


Ponta elismerte, hogy az ország 18%-kal növelte az EU-tól lehívható keretösszeget, de példaként Lengyelországot hozta fel, ahol az előző költségvetési ciklusban Romániához képest kétszer nagyobb, 70 milliárdos összegből gazdálkodtak, és most is 15%-kal növelték a számukra előirányzott keretet.  (mediafax, hírszerk.) 

költségvetésEurópai Unió
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális