2021. február 26. péntekEdina
EUR = 4.8745 RON
USD = 4.0209 RON
HUF = 1.3497 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,230.85(-0.48%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Folytatódik az éjjel megszakadt EU-csúcs

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Pénteken helyi idő szerint nem sokkal dél után folytatódott az Európai Unió állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozója, amelynek célja, hogy a tagországok megállapodásra jussanak az EU 2014 és 2020 közötti keretköltségvetéséről.

A tanácskozást éjfél után függesztette fel Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. Ezt követően nem sokkal már kiszivárgott, hogy a csütörtöki nap folyamán lefolytatott kétoldalú találkozók eredményeként született újabb javaslat a keretköltségvetés főösszegét lényegében változatlanul hagyta Herman Van Rompuy első javaslatához képest; az uniós kötelezettségvállalások szintjét a tervezet a hétéves pénzügyi periódusra 972 milliárd euróban maximálná. Történt viszont némi átcsoportosítás: a kohéziós, felzárkóztatási célokra 10,6 milliárddal, a mezőgazdaságra és a vidékfejlesztésre pedig mintegy 8 milliárd euróval fordítana többet a javaslat.


Csak a mindenre kiterjedő megállapodás jelentene eredményt

Az unió 2014 és 2020 közötti keretköltségvetéséről szóló EU-csúcs csak akkor lesz eredményes, ha minden vitatémában egyetértésre jutnak a részvevők - hangsúlyozta egy uniós forrás az MTI azon érdeklődésére, hogy Herman Van Rompuynek, az Európai Tanács elnökének a legújabb javaslata valóban tartalmazza-e a maximálisan adható kohéziós források GDP-hez viszonyított arányának emelését.

"Semmi nem végleges, amíg nem minden végleges" - fogalmazott az illetékes. Sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a kohéziós "plafonról" szóló médiaértesüléseket. Az esetleges részeredmények - emelik ki tisztségviselők a csütörtök késő este kezdődött, nem sokkal éjfél után elnapolt, majd péntek délben újra kezdődő tanácskozás helyszínén - csak akkor jelentenek valódi előrelépést, ha minden szükséges résztémában megszületik a megállapodás.

Angela Merkel német kancellár a péntek délben kezdődő ülésre érkezve továbbra is pesszimista volt: annak az eshetőségéről beszélt, hogy újabb EU-csúcsot kell majd tartani a középtávú uniós költségvetés ügyében. (mti)

EU-csúcsköltségvetésEurópai Unió
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális