2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Elemzők szerint nincs elégséges feltétele az európai bankuniónak

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Nem történt elégséges előrelépés az euróövezeti bankunió megteremtése felé a pénteken zárult EU-csúcson, és ez az egész euróövezeti válságkezelés hitelességét veszélyezteti - vélekedtek egybehangzó péntek esti értékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő közgazdászai az EU-csúcstalálkozón történtekről befektetőknek összeállított pénteki elemzésükben

"korlátozottnak" nevezték

a bankunió ügyében elért haladást. Véleményük szerint emiatt megnövekedett az euróövezeti döntéshozókra nehezedő nyomás annak érdekében, hogy a következő, decemberi csúcstalálkozón már valóban jelentős eredmények szülessenek ebben a kérdésben.

A Fitch londoni elemzői szerint ha nem sikerül fenntartani a bankunió és a valódi gazdasági-pénzügyi unió megteremtését célzó intézkedések lendületét, akkor sérülhet az euróövezeti válság megoldására tett erőfeszítések hitelessége, és a valutaunió még inkább ki lesz téve a piaci nyomásnak.

A hitelminősítő szerint rövid késedelem "még kezelhető", mivel az eddig megtett lépések, például az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) kialakítása és az eurójegybank (Európai Központi Bank, EKB) hajlandósága a szuverén kötvényvásárlásokra enyhítette a piaci nyomást, ezek a fejlemények ugyanis ígéretet jelentenek a sebezhető euróövezeti államadósok likviditási támogatására.

A további késedelmek azonban növelik annak a kockázatát, hogy végül nem lépnek életbe azok a szerkezeti reformok, amelyek a teljes mértékben működőképes gazdasági és pénzügyi unió létrehozásához szükségesek - vélekedtek pénteki londoni elemzésükben a Fitch Ratings szakértői.

A cég szerint a pénteki EU-csúcs kimenetele arra vall, hogy

a bankunió megteremtése még "odébb van",

bár a politikai tárgyalások természetéből eredően mindig is az volt a valószínűbb, hogy a kritikus jelentőségű döntésekkel megvárják a decemberi csúcsértekezletet.

A Fitch Ratings elemzői közölték: véleményük szerint a teljesen kifejlett egységes bankfelügyeleti rendszer létrejöttére még legalább egy évet várni kell, sőt még az sincs egyértelműen körülírva, hogy pontosan mit is kell érteni a teljes bankunió alatt.

A hitelminősítő szakelemzői szerint az ESM forrásait mindaddig nem lehet közvetlenül felhasználni a bankok feltőkésítésére - és így a bankok és a szuverén adósok között "ördögi kör" megtörésére sem -, amíg nem lép működésbe az egységes bankfelügyeleti mechanizmus. Emiatt továbbra is bizonytalan például az, hogy az ír költségvetésre mekkora terhet ró az ír bankrendszer pénzügyi kisegítése, vagy az, hogy a spanyol bankrendszer feltőkésítésére az ESM elődje, az európai pénzügyi stabilitási eszköz (EFSF) keretében elkülönített hitel a spanyol állam pénzügyi mérlegét fogja-e terhelni.

Jóllehet a mostani EU-csúcs megerősítette az ESM banki újratőkésítési szerepe melletti elkötelezettséget, nem tisztázódott teljesen, hogy az ESM milyen formában és mértékben jut majd hozzá a banktámogatáshoz szükséges folyósításokhoz.

A Fitch Ratings szerint az EU-csúcson

nem sikerült "tartalommal kitölteni"

számos egyéb olyan elképzelést sem, amely a valódi gazdasági-pénzügyi unió megteremtése ügyében felmerült; ezek közé tartozik mások mellett az elmozdulás a nagyobb fokú költségvetési integráció felé.

A hitelminősítő londoni elemzői szerint a döntéshozók ezzel elszalasztották annak a lehetőségét, hogy a piaci folyamatok elé kerüljenek addig, amíg még viszonylag kedvezők a piaci finanszírozási kondíciók.

Egy másik nagy londoni elemzőház, a Capital Economics közgazdászai péntek esti értékelésükben arra a következtetésre jutottak, hogy változatlanul

komolyak a nézeteltérések

az egységes bankfelügyeleti mechanizmus tevékenységi körének kiterjedésével kapcsolatban, és abban a kérdésben is, hogy fejlődésének mely szakaszában válik képessé az ESM az euróövezeti bankok közvetlen feltőkésítésére.

A Capital Economics elemzői szerint ennek alapján továbbra is jelentősek az akadályok a teljes körű euróövezeti bankunió megteremtése előtt. (mti)

Fitch RatingsbankunióEU-csúcs
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális