2021. november 27. szombatVirgil
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.3869 RON
HUF = 1.3444 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,177.22(-3.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Londoni elemzők szerint recesszióba került Magyarország

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Valószínűleg csökkent az idei második negyedévben is a magyar GDP, így Magyarország az első negyedévi visszaesés után technikai értelemben recesszióba kerülhetett - jósolták londoni felzárkózó piaci elemzők.

A citybeli házak mindegyike negatív magyar GDP-adatot vár a második negyedévről, és az idei év egészére is recessziót valószínűsít a magyar gazdaságban. A JP Morgan közgazdászai 0,4%-os negyedéves összevetésű GDP-csökkenést valószínűsítenek, éves összehasonlításban 1,3%-os visszaesést. A Goldman Sachs (GS) szakértőinek előzetes becslése 0,1%-os negyedéves és 1,2%-os éves GDP-mínuszt valószínűsít az előző negyedévről, szezonális és munkanaphatással kiigazított számítás alapján. Úgy vélik, a magyar gazdaság teljesítményéhez egyedül a nettó export adott pozitív hozzájárulást, ám a ház szerint ez biztosan nem volt elég a még mindig csökkenő magánfogyasztás és beruházás, valamint a "nagyon feszes" költségvetési alapállás negatív növekedési hatásainak ellentételezéséhez.

A cég szakértői szerint a magyar gazdaság fő kereskedelmi partnerének számító euróövezet jövőjével kapcsolatos bizonytalanság, valamint a hazai üzleti környezet együtt nagy valószínűséggel a beruházási érték újbóli visszaesését eredményezte a második negyedévben. Ha nem következik be előre nem látott fordulat a külső környezetben, akkor ezek a folyamatok várhatóan folytatódnak a második fél évben is a Goldman Sachs elemzői szerint, akik 2012 egészére 1,0%-os GDP-visszaesést várnak a magyar gazdaságban. (mti)

GDPMagyarországrecesszió
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális