2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9483 RON
USD = 4.3786 RON
HUF = 1.3562 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,530.22(0.66%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Ideiglenesen felfüggesztették négy EU-s program kifizetését

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Leonard Orban európai ügyekért felelős miniszter elrendelte, hogy függesszék fel négy operatív programhoz tartozó fizetési kérvények felküldését Brüsszelbe, tekintettel a következő napokban esedékes bizottsági vizsgálatra. A romániai hatóságok ugyanis korábban vállalták, hogy június végéig teljesítik az Európai Bizottság feltételeit, amelyek a lebonyolítást és a közbeszerzéseket érintik. 


"Jelenleg folyamatban van a feltételek teljesítésének kiértékelése, majd tárgyalások következnek az európai hivatalnokokkal. Ezután fog kiderülni, hogy mi fog történni ezekkel a programokkal. Jelenleg egyetlen program sincs felfüggesztve, a következő hetekben pedig világossá válik, hogy elrendelik-e a kifizetések befagyasztását" - fogalmazott Leonard Orban. Hozzátette, hogy ez sem a programok felfüggesztését, sem azok leállítását nem jelenti. Biztosított mindenkit arról, hogy Románia csak "relatív rövid ideig" nem küldheti fel fizetési kérelmeit az Európai Bizottsághoz. 

Brüsszel az idei év elején az Humánerőforrás-fejlesztési operatív program (POSDRU) kifizetéseit fagyasztotta be, 4,5 milliárd euró értékben, a mostani ideiglenes felfüggesztés a regionális, a közlekedési, a környezetvédelmi és a versenyképességet erősítő programokat érinti. A POSDRU kifizetései később újraindultak, azonban egyes számlákat csak 90%-ban fizettek ki. 

Románia az első félévben össesen 695 millió eurót sikerült lehívjon az uniós alapokból. Amennyiben ezt az ütemet sikerülne tartani, év végéig 1,4 milliárd eurót használhatna fel az ország: azonban ez is csak a fele lenne az idei évre tervezett összegnek. (ZF)

POSDRUpályázatEurópai Unió
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális