2022. január 19. szerdaSára, Márió
EUR = 4.9447 RON
USD = 4.3575 RON
HUF = 1.3868 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,128.23(-1.18%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Leállítja zilahi energetikai projektjét az E-Star

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Az E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. felülvizsgálta a Romániában indított projektjeit, és döntött a zilahi befektetés megszüntetéséről, Marosvásárhelyen szintén kilátásba helyezte az önkormányzattal kötött koncessziós szerződés felmondását, Gyergyószentmiklóson viszont további fejlesztésre készül.


A társaság hétfői közleménye szerint - amely a Budapesti Értéktőzsde honlapján olvasható - a zilahi projekt gazdaságossá tételére nincs mód, miután az ottani önkormányzat visszautasította az E-Star erre vonatkozó javaslatait. A társaság a zilahi operáció teljes leépítését követően a szerződést felmondja, illetve az önkormányzat részére értékesíti azt. Az ipari zóna energetikai projektjeivel kapcsolatban az E-Star továbbra is tárgyalásokat folytat.

A társaság marosvásárhelyi leányvállalata, az E-Star Mures Energy S.A. többszöri sikertelen egyeztetést követően felszólította Marosvásárhely önkormányzatát, hogy tegyen eleget a koncessziós szerződésben vállalt kötelezettségeinek. Amennyiben a felek közti tárgyalások a felszólítást követően sem vezetnek rövid úton eredményre, az E-Star felmondja a szerződést, és azzal kapcsolatos igényeit bírósági úton érvényesíti. 

A marosvásárhelyi projekten az elmúlt két évben az E-star csoport évi 1 millió eurót meghaladó veszteséget szenvedett el üzemi szinten, valamint a koncesszióért 2 millió euró díjat fizetett.

Gyergyószentmiklóson további fejlesztést tervez az idén az E-Star. A társaság felmérése szerint a távfűtés fogyasztóinak csupán negyede veszi igénybe a használati melegvíz-szolgáltatást. Ennek a szolgáltatásnak a bővítésében, kivitelezésében és finanszírozásában is szerepet vállal az E-Star. 

A Budapesti Értéktőzsde A-kategóriájában jegyzett E-Star Nyrt. a legfrissebb tőzsdei jelentése szerint 2012. első negyedévében 24,79 millió euró árbevételt ért el csoportszinten, míg egy évvel korábban 20,37 millió euró volt a bevétele. Kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti nyeresége (EBITDA) meghaladta a 4 millió eurót, szemben a 2011 első negyedéves 1,8 millió eurós teljesítménnyel. Az E-Star konszolidált nettó vesztesége 810 ezer euró volt, szemben az egy évvel korábbi 3,1 millió eurós veszteséggel. 

Az energiaszolgáltató társaság a 2011-es évet 2,37 millió euró konszolidált adózás utáni veszteséggel zárta, míg 2010-ben 5,22 millió euró adózott nyereséget könyvelt el. A csoport árbevétele tavaly 65,52 millió euró volt, több mint kétszerese a 2010. évi 28,66 millió eurós bevételnek. Az üzemi eredmény 2011-ben 3,59 millió euróra csökkent az előző évi 6,52 millió euróról. (mti)

energiatávfűtésZilahberuházás
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális