2021. november 28. vasárnapStefánia
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.3869 RON
HUF = 1.3444 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,177.22(-3.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Menesztették az ANRE alelnökét, mert viccelődött az áram drágulásával

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Menesztik Petre Lificiut, az energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) alelnökét, mert azt mondta, hogy az 5%-os áremelés "csak annyit jelent, mint egy égve felejtett villanykörte a fürdőszobában". 


Június végégig 5%-kal drágul majd az áram, amely az első lépése lesz az általános energiaár-liberalizálásnak. Erről a kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és egyéb hitelezőivel állapodott meg. Az eddigi ütemterveket Románia többször is megszegte, a kormány pedig most újabb határidőket fogadott el, amelyek értelmében öt év alatt, fokozatosan hajtják végre az áremelést a lakosság körében. 

Az elektromos energia árát fokozatosan fogják liberalizálni: a lakossági áramot 2017 decemberében teljes egészében a szabadpiacról fogják beszerezni a szolgáltatók. A cél, hogy a romániai árak megközelítsék az európai átlagot, amely tavaly év végén 1 lejnek felelt meg Kwh-ként, szemben a helyi 0,45 lejjel. A gáz is drágulni fog 2013 januárjától, a liberalizáció ebben az esetben 2018-ban fog lezáródni. Az EU-s átlag kWh-ként 0,06 euró körül van, miközben Romániában 0,03 euró az átlagár. 


Petre Lificiu azt tanácsolta a lakosságnak, hogy ne hagyják égve a villanyt a fürdőszobában, és akkor nem érzik meg a drágítást. Victor Ponta miniszterelnök szerdán este jelezte, "meglehetősen zavarja" Lificiu nyilatkozata. Csütörtökön be is jelentette, hogy felmenti tisztségéből a hatóság alelnökét, arrogancia miatt. A miniszterelnök szerint a szakembertől elvárható lett volna, hogy a lakosság kioktatása helyett elmagyarázza, miért drágul a villamosenergia. (mti/hírszerk.)

energialiberalizáció
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális