2020. november 29. vasárnapTaksony
EUR = 4.8735 RON
USD = 4.0875 RON
HUF = 1.3462 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 9,286.11(0.36%)
Infláció = 2,45%
Alapkamat = 1,50%

Elfogadták Magyarországon a telefonadót

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Pénteken a magyar parlament döntött a telefonadóról, az új közterhet a kormány által javasolt formában fogadták el. A díj mértéke sms-enként és kimenő hívásonként minden megkezdett perc után két forint lesz.

A július 1-jétől hatályos törvény alapján az új adót a szolgáltatóknak kell fizetniük és augusztustól szedik be tőlük.

A magánszemélyekkel kötött előfizetések után a szolgáltatók legfeljebb havi 700, míg az üzleti szerződések után maximum 2500 forint adót fizetnek, a magánszemélyeknél havonta az első tíz perc beszélgetés adómentes. Szintén mentes a telefonadó alól a segélyhívás és az adománygyűjtő számok hívása.

A kormány eredetileg évi 52 milliárd forintos bevételt várt a telefonadóból – és 30 milliárdot erre az évre –, ez időközben, a kedvezmények miatt 44,4 milliárd forintra változott.

Noha az eredeti tervektől eltérően az adót nem a felhasználók, hanem a cégek fizetik, a Telenor már csütörtök este jelezte: amíg a céget egyszerre két különadó sújtja – hiszen év végéig még fizetniük kell a 2010-ben kivetett, az Európai Bizottság szerint uniós jogot sértő, az Európai Bíróság előtt lévő telekomadót is –, addig a kétforintos új adót kénytelenek lesznek áthárítani a fogyasztókra. 


Bírálják a telefonadót a nemzetközi távközlési szervezetek 

Az új magyarországi távközlési adó bevezetésének tervét bírálták pénteken Brüsszelben kiadott közleményükben nemzetközi távközlési szervezetek képviselői. A 40 távközlési céget tagjai közé soroló ETNO, valamint a mobilszolgáltatókat képviselő GSMA szervezet illetékesei úgy ítélték meg, hogy az új adó negatívan hat a gazdasági fellendülésre. 

Luigi Gambardella, az ETNO igazgatótanácsának elnöke úgy vélte, az új illeték nemcsak a távközlési ágazatra, hanem a teljes gazdasági növekedésre nézve ártalmas. Emlékeztetett arra, hogy a távközlés az innovációs lehetőségek szempontjából fontos szektor, és úgy vélte: a kormányoknak hozzá kellene járulniuk, hogy a kibontakozhasson az ágazatnak a gazdasági növekedést segítő ereje, nem pedig gyengíteni ezt a képességet.

Anne Bouverot, a GSMA vezérigazgatója arra figyelmeztetett. hogy az új adó "befolyásolni fogja a magyar szolgáltatók képességeit a fogyasztók igényeinek kielégítésére". Egyúttal arra szólította fel a kormányt, hogy "vizsgálja felül adóstratégiáját" annak érdekében, hogy "pozitívabb megközelítést fogadhasson el". (mti/index.hu)

adóMagyarországtelefon
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális