2021. december 5. vasárnapVilma
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Fejlesztik a kerékpárosturizmust magyar-román határ mentén

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Az Európai Unió regionális fejlesztési alapja támogatásával kerékpárosturizmus-fejlesztési projektet dolgoz ki és valósít meg a magyarországi Csengersimai Közhasznú Egyesület és a romániai Pusztadaróc (Dorolt) önkormányzata - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település körjegyzője. 

Homoki Tamás elmondta: a Két keréken Szatmárban elnevezésű projekt a Magyarország - Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg, Brüsszel több mint 100 ezer euró támogatást ad az együttműködő partnereknek. Az elképzelések szerint 15,6 kilométer hosszú kerékpárút építésével hálózattá kapcsolnak össze négy már meglévő kerékpárutat a magyarországi Csenger és Szatmárnémeti térségében. A két város körzetében így 84 kilométer hosszú, biciklisek által használható út lesz, amely két ponton, a magyarországi Komlódtótfalunál és a romániai Atyánál (Atea) lépi át a magyar-román határt. A kerékpáros úthálózat a Szamos folyó mentén 18 települést érint majd a két országban.

Építenek egy úgynevezett kerékpáros mintabázist is, amelynek helyét az idén elkészülő végleges tervben határozzák meg.

Homoki Tamás hangsúlyozta: a bázis a kerékpáros-turizmus minden igényét kiszolgálja majd, így lesz benne egy negyven személyes szálláshely étkezővel, valamint kemping is tartozik hozzá, illetve biciklikölcsönzőt és gyorsjavító szervizt alakítanak ki.

A körjegyző tájékoztatása szerint a kerékpáros mintabázis épülete környezetbarát és energiatakarékos követelmények szerint épül, olyan technológiát alkalmaznak, hogy később a magyar-román kerékpárút-hálózat bármely pontján újabbakat emelhessenek a turisták kiszolgálásához.

A kerékpárút-építés és a mintabázis kialakítása mellett készítenek egy tanulmányt is a biciklis közlekedés magyar-román határ menti fejlesztésére, és a koncepcióban további települések bekapcsolására tesznek javaslatot. Magyar oldalon Csenger, Komlódtótfalu, Csengersima, Szamosbecs, Szamostatárfalva, Szamosangyalos, Csegöld, Császló, Zajta, Rozsály, Gacsály és Méhtelek, míg a határ túloldalán Szatmárnémeti, Vetés (Vetis), Óvári (Oar), Szerdahelyitanya (Decebal), Újbagos (Traian), Csengerbagos (Boghis), Szamosdara (Dara), Pusztadaróc (Dorolt), Pete (Petea),  Atya (Atea), Nagypeleske (Peles) és Kispeleske (Pelisor) lenne a tervezett kerékpáros úthálózat tagtelepülése. (mti)

bicikliturizmus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális