2021. november 27. szombatVirgil
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.3869 RON
HUF = 1.3444 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,177.22(-3.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

495 millió euró kohéziós támogatás befagyasztását javasolta az EB Magyarország számára

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy fagyasszanak be 495 millió euró Magyarországnak szánt kohéziós támogatási összeget, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit - közölték szerdán Brüsszelben. A hvg.hu értesülései szerint ezt a jövőre esedékes pénzalapból vágnák le, az összeg 290-es euróárfolyamon 143,5 milliárd forintos támogatásmegvonást jelent.

Magyarország 2004 óta egyszer sem teljesítette az Európai Bizottság túlzottdeficit eljárásának ajánlásait, szerdán pedig a biztosok tanácsa úgy döntött: 2013-ra 495 millió eurónyi kohéziós támogatás befagyasztására tesz javaslatot.

Az EU-ban senki ellen sem folyik annyi ideje ez az eljárás, mint Magyarország ellen. Az alapproblémát tehát az előző kormányok kreálták, de már az Orbán-kormány is legalább két éve tisztában van a helyzettel. A Véleményvezér szerint a kormány tudta, hogy ez lesz, de azért nem reagáltak korábban, mert szerintük a Bizottságnak nincs igaza, és egyébként sincs precedens a kohéziós pénzek tényleges befagyasztására.

Az Origo szerint a kormány a rendelkezésére álló egy hónap alatt azért nem állt elő a 2013-ra vonatkozó tervekkel, mert a Nemzetgazdasági Minisztériumban sokáig csak üres politikai fenyegetésnek tartották, hogy Brüsszel a túlzottdeficit-eljárás fenntartását rendeli el.


Januárban már rábólintottak

Januárban az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei megerősítették az Európai Bizottságnak azt az értékelését, hogy Magyarország eddig nem hozott elegendő intézkedést annak érdekében, hogy államháztartási hiányát tartósan az unióban előírt 3%-os küszöb alatt tartsa. A végrehajtó testület a döntés nyomán várhatóan újabb ajánlásokat készít elő Magyarország számára. A mai döntés nyomán az uniós pénzügyminiszterek várhatóan március 12-i ülésükön hagyhatják jóvá a biztosok javaslatát.

Olli Rehn, a brüsszeli bizottság pénzügyi felelőse akkor jelezte, hogy mivel eurózónán kívüli országról van szó, ezért fennáll a kohéziós támogatások felfüggesztésének lehetősége, és a miniszterek mostani döntését követően a bizottság fontolóra veheti ezt az opciót. (mti/hvg.hu/velemenyvezer.blog.hu/hírszerk.) 

Magyarország
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális