2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Csak 2017-ben liberalizálják az energia lakossági árát

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

2017-re halasztották az elektromos energia lakossági árának teljes liberalizálását, a folyamat azonban már 2013-ban el fog kezdődni - nyilatkozta vasárnap Székely István, az Európai Bizottság romániai küldöttségének vezetője a kiértékelési látogatás zárónapján. Az ipari fogyasztók számára 2013 végéig lépcsőzetesen véghez fogják vinni az árak liberalizálását. A piaci árhoz történő idomulás fokozatos, átlátható és előrelátható kell legyen a hivatalnok elmondása szerint.

Jeffery Franks, az IMF romániai küldöttségének vezetője ugyanakkor elmondta, hogy a földgáz lakossági árának liberalizálása 2013-tól fog kezdődni, áprilisban összeállítanak egy ütemtervet és egy tanulmányt a várható hatásokról, illetve a veszélyeztett lakosság védelmének biztosításáról.

Székely hozzátette, hogy minden európai uniós állam kötelezően meg kell szüntesse a szabályozott árakat. A küldöttség vezetői szerint a hazai energiaiparnak beruházásokra van szüksége a hatékonyabb működéshez, és ehhez magasabb árak szükségesek.


A nemzetközi szervezetnek nem tetszik az országos infrastruktúra-fejlesztési program

Az országos infrastruktúra-fejlesztési program veszélyeztetheti az idei költségvetést - vélik az IMF és az EB küldöttségének vezetői. Ők azt javasolják a romániai vezetőknek, hogy a programban minél több EU-s forrást használjanak fel.

"A program célkitűzései helyesek, de inkább a középtávú fiskális stratégiába kéne belefoglalni, máskülönben komoly problémákat okozhat" - véli Székely István.


Az egészségügyi rendszert meg kell reformálni

"Megértjük a lakosság aggodalmát, de tisztán kell látni: az egészségügyi rendszer rossz, és nem működhet tovább alapvető reformok nélkül, ugyanis a kereslet sokkal nagyobb, mint az elérhető források" - nyilatkozta vasárnap Franks. Hozzátette, hogy amíg nem készül el az új egészségügyi törvény tervezete, megegyeztek néhány rövid távú intézkedésben, amelyek biztosítanák, hogy az erőforrásokat ne pocsékolják drága gyógyszerekre, illetve olyan szolgáltatásokra, amelyeket olcsóbban is lehet nyújtani.

Franks elmondta, hogy megegyeztek a részfinanszírozásos rendszer leegyszerűsítésében, a veszélyeztetett személyeket pedig kivonnák a fizetési kötelezettség alól, a kórházi ágyak számát az európai normákhoz igazítanák.


Március végén felszabadítják a következő, 505 millió eurós részletet

Az IMF küldöttsége javasolni fogja az igazgatótanácsnak, hogy szabadítsák fel Románia számára a soron következő, 505 millió eurós hitelrészletet - közölte Franks.

"A szakértőkkel döntésre jutottunk: minden kvantitatív cél teljesült, megegyeztünk a jövőbeli politikai irányvonalakról is. Március végén a board is dönteni fog" - tette hozzá Franks. (zf)

IMF
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális