2021. november 27. szombatVirgil
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.3869 RON
HUF = 1.3444 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,177.22(-3.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Rekordszinten a magyar csődkockázat, zuhan a forint

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Szerda reggelre új történelmi mélypontjára zuhant a forint, egy euró 320 forintba került. A forint a frankkal szemben új öthavi, a dollárral szemben csaknem három éves mélypontra esett. A magyar csőd bebiztosításának ára is történelmi csúcsra, 700 bázispontra ugrott a tegnapi 645-ös érték után.


Az EU eljárást kezdeményez Magyarország ellen

Az újabb pánik egyik oka, hogy az Európai Parlament zöld frakciója azt kezdeményezi, hogy az EU indítson eljárást Magyarország ellen az Európai Unió alapvető értékeinek megsértése miatt - jelentette be szerdán Bécsben Ulrike Lunacek osztrák politikus, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség külpolitikai szóvivője.

Az európai zöldek szeretnék elérni, hogy az EP két hét múlva kezdődő plenáris ülése vegye napirendre a hetedik cikkely szerinti eljárás megindításáról szóló határozati javaslatot - közölte Lunacek. Reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a többi frakció támogatja a javaslatot és már márciusban döntés születhet az eljárásról. E fórumon négyötödös támogatásra lenne szükség, az eljárásnak legvégső esetben szavazatmegvonás lehet a vége.


Valóban elindulhat az eljárás? 

A portfolio.hu szerint erre nagyon kevés az esély, ugyanis ilyen büntetést még soha nem kapott egy tagállam sem, és irreálisnak tűnik, hogy a közeljövőben ilyesmit foganatosítson az EU. Ahhoz, hogy az EP megszavazza ezt, a Fideszt is magába foglaló Néppárt beleegyezésére is szükség lenne. Amennyiben pedig az EU tagállamainak négyötöde elfogadná az eljárás elindítását, még úgy is csak ajánlásokat fog kapni a tagállam.

A tagállam válaszát csak akkor lehet problémásnak tekinteni, ha ebben az összes tagállam egyetért, és a véleményt osztja az Európai Parlament képviselőinek többsége is. Ha ez is megtörtént, akkor szavazhat az Európai Tanács az ideiglenes szavazatmegvonásról, de még ehhez is minősített többség kell - írja a portfolio.hu.


Fellegi: gyorsan meg akarunk állapodni

A jövő hét eleji washingtoni tárgyalások után Fellegi Tamás, az IMF megállapodásért felelős magyarországi miniszter Brüsszelben is folytatna megbeszéléseket a hitelcsomagról. Elmondta, hogy a kormány kifejezett szándéka a gyors megállapodás, nem kívánja elhúzni a tárgyalásokat.

A miniszter felkeresi a német, az osztrák és a francia kormány képviselőit is, szeretné megnyerni támogatásukat az EU-val való gyors megállapodáshoz. Fellegi hangsúlyozta, hogy előfeltételek nélkül ülnek le az asztalhoz, nyitottak arra, hogy befogadják a nemzetközi szervezetek javaslatait.

Fellegi Tamás megerősítette, hogy a kormány a piacról kívánja finanszírozni a magyar államadósságot még akkor is, ha az IMF-EU hitelkeret a piacinál kedvezőbb feltételeket kínál. A miniszter arra számít, hogy az IMF-fel könnyebb, az EU-val bonyolultabb lesz a megállapodás. (mti/portfolio.hu)

IMFcsődMagyarország
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális