2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
EUR = 4.8074 RON
USD = 4.4186 RON
HUF = 1.4171 RON
GDP-növekedés = 4,1%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,8%
BET = 9,704.82(-0.76%)
Infláció = 3,6%
Alapkamat = 2,50%

Felavattak Bánffyhunyadon egy kínai traktorgyár-képviseletet

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

A kínai Hoyo traktorgyár értékesítési képviseletet nyitott Bánffyhunyadon. A mezőgazdasági gépeket Brassóban szerelik össze, német motorral működnek, a többi alkatrész pedig kínai - mondta el kérdésünkre Keiser Róbert, a kolozsvári MPP elnöke, a kirendeltség felavatásán. Elmondása szerint a kolozsvári MPP vette fel a kapcsolatot a kínai kereskedelmi kamarával, így sikerült Kalotaszegre hozni a befektetőket.


Mircea Morosan, Bánffyhunyad polgármestere, háttérben a traktor

"A gyár képviselete lefedi a három környező megyét: Kolozs, Szilágy és Bihar megyéket. A régióban nagyon kevés a traktor, ha van is, mind a rendszerváltás előttről maradtak. Ezek az új gépek 40-60%-kal kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, mint a régiek. Az eladó egy év garanciát biztosít, de valószínűleg a közeljövőben létesítünk egy szervízhálózatot is" - részletezte a projektet Keiser. Hozzátette, hogy új traktorokat Nagyvárad és Kolozsvár között máshol nem is árusítanak, pedig lenne igény rá.

"Egy férfi már felkeresett azzal, hogy két traktort is szeretne vásárolni, ugyanis most vett át egy 50 hektáros földterületet Inaktelkén".

 

Roncstraktorért új traktor

A kínai vállalat az elkövetkező 12 hónapban vállalja, hogy régi traktorokért cserébe árkedvezményt biztosít a vásárlóknak. Egy új jármű vásárlásánál maximum egy régi, de még működőképes traktort lehet felhasználni, ezért cserébe 4000 eurót engednek el az árból, a "roncsokat" a vállalat veszi át. A bánffyhunyadi kirendeltségnél a traktorok ára 8 és 26 ezer euró között mozog, kapacitásuk 30-tól 90 lóerőig terjed, de jövő hónaptól érkezik egy 110 és egy 170 lóerős jármű is.


Meglesz a felvevőpiac is

Keiser elmondása szerint az osztrák-magyar társaságon keresztül több potenciális ausztriai befektetővel is felvették a kapcsolatot, akik felvásárlóként jelennének meg a kalotaszegi agrárpiacon.

"Ők feldolgozóüzemeket létesítenének a környéken, de másban is érdekeltek lennének. Többen megújuló energiákkal foglalkoznak, de van, aki parkolóházakat épít, és olyan is, aki öregotthon-láncot működtet. Minderre lenne piac a térségben. 10-15 befektető érkezik januárban, akikkel folytatni fogjuk a tárgyalásokat" - mondta Keiser. (hírszerk.)

befektetőroncstraktor
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális