2019. aug. 18. vasárnapIlona
EUR = 4.7274 RON
USD = 4.2656 RON
HUF = 1.4566 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 9,035.27(-0.19%)
Infláció = 3,84%
Alapkamat = 2,50%

Közel hatvanezer eurót kapott Madéfalva a fafeldolgozás fejlesztésére

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Hargita Megye Tanácsa a RobinWood Plus INTERREG IV C projekt keretében nemzetközi pályázatokat írt ki az erdőgazdálkodás fejlesztésére. Ennek eredményeként öt Hargita megyei önkormányzat jut támogatáshoz az elkövetkező időszakban, ezek egyike Madéfalva önkormányzata. Az alprojekt témája a fa helyi feldolgozása/megmunkálása, értéke: 58 620 euró.

A projekt keretében a hagyományos famegmunkálást népszerűsítik a helyi fiatalok körében, valamint tapasztalatcserét szerveznek a projekt partnereivel: a Perigordi Regionális Parkban (Limousin, Franciaország, projektvezető), az Aveto Természeti Parkban és a Portofino Parkban (Olaszország).

Noha a finanszírozási szerződést csak szerdán írták alá, a projekt lehetővé tette, hogy már hamarabb nekikezdjenek a megvalósításnak. Csibi József, a helyi önkormányzat projektmenedzsere elmondta, a helyi iskolában már elkezdték a fafaragó-oktatást, az ebből készült munkákat kiállítják majd a község jövő évi hagymafesztiválján. Céljuk ezzel megszerettetni a gyerekekkel ezt a tevékenységet.

Szeptember végén a madéfalvi fiatalok már ellátogattak a franciaországi partnerhez a Limousin Régióba, ahol hagyományos bútorkészítőket és asztalosokat látogattak meg. Jövő májusban az olaszországi partnerhez látogatnak, júliusban erdei tábort szerveznek, majd szeptemberben az alprojekt partnerei találkoznak, hogy beszámoljanak tapasztalataikról, és kiállítsák munkáikat. (hírszerk.)

Madéfalvafafeldolgozás
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális