2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Bezárják a nemeszsuki Nokia gyárat

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Bezárják a nemeszsuki Nokia gyárat. Az 1956 alkalmazottat ma reggelre különleges gyűlésre hívták össze, amelyet az épület hátánál lévő sátorban szerveztek. A stiridecluj.ro szerint a gyárba érkező alapanyagokat visszaküldték a szállítóknak, az elkészült termékeket más munkapontokhoz szállították.

A ma reggeli gyűlésen a vállalat vezetői közölték, hogy az üzemet bezárják és az összes alkalmazottat elbocsátják - közölte Daniel Don, a kolozs megyei munkaerő-elosztó hivatal elnöke. Hozzátette, hogy a megyei 3,3%-os munkanélküliségi ráta az elbocsátások révén 4%-ra fog emelkedni, ami "nem éppen katasztrófát jelent, de nehéz lesz" - fogalmazott.

Egy dolgozó szerint a gyár decemberig fog működni, az alkalmazottak 2012 márciusáig fognak fizetést kapni, de a tevékenység januártól teljesen abbamarad.


Tavaly még 43 millió eurós nyereség - idén bezárás?

A pénzügyminisztérium adatai szerint Romániában a Nokia a 2010-es évet még 43 millió eurós profittal zárta, 14%-kal meghaladva a 2009-es nyereségét. Ezzel az eredménnyel a Nokia a 17. helyen szerepelt a legnyereségesebb hazai vállalatok rangsorában. 2011-ben azonban a vállalat bevételei jelentősen visszaestek.

1,6 milliárd eurós üzleti értékével a Nokiát tavaly Románia legerősebb IT&C cégeként tartották számon, őt követte az Orange közel 1 milliárd eurós értékével. Ezen kívül a Nokia az egyik legnagyobb exportőr volt Romániában.

Jelenleg már csak egy telefon-összeszerelő vonal működik, a gyár közel fele be van zárva.  A gyűlést megelőzően olyan hírek is napvilágot láttak, miszerint a gyárat a Moldvai Köztársaságba költöztetnék. Az üzem vezetősége nehezményezte, hogy a hatóságok még nem fejezték be a kolozsvári repülőtér új kifutópályáját, amely a nagy áruszállító gépek befogadására is képes lenne.

Sorin Apostu kolozsvári polgármester közleményben ismertette, hogy a gyárat a világ telefonpiacán beálló kedvezőtlen változások miatt zárták be, a döntéshez nincs köze a helyi gazdasági vagy jogi környezetnek.


A finn csoport 2008 februárjában nyitotta telefonösszeszerelő-üzemét Nemeszsukon,

a beruházás 60 millió eurót tett ki.

"A Nokia gyártási szegmensét optimális távolságra helyezné a szállítókhoz és a kulcspiacokhoz. Ezért még 2011 vége előtt bezárjuk a Kolozs megyei gyárat, mert a nagyobb volumenű ázsiai üzemek segítségével hatékonyabban lehet megszervezni a temelést" - írják a közleményben.

Az irat tartalmazza még, hogy az intézkedés a vállalat költségcsökkentő stratégiájának a része, amely révén leegyszerűsítenék és hatékonyabbá tennék a csoport struktúráját. A Nokia ellenőrzés alá vette a finnországi Salo, a magyarországi Komárom és a mexikói Reynosa gyárainak működését is, az itt dolgozókat csak jövő évtől fogják érinteni az átszervezések. Ezek az üzemek fognak ezentúl is a európai és az észak-amerikai piacra termelni. A vállalat ugyanakkor egyre nagyobb hangsúlyt fektetne a szoftverfejlesztésre és az értékesítési csomagok személyreszabására.

A csoport június végén több mint 138 ezer személyt foglalkoztatott világszerte, szemben a tavaly év végi 130 ezer alkalmazottal.


Az igazgató elmondta, miért zárták be a gyárat

Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója telefonkonferencián elmondta, hogy azért volt szükség a bezárásra, mert itt inkább régebbi modelleket gyártottak, az európai igények pedig az okostelefonok és érintőképernyők felé haladnak.

"A low-end telefonok ugyanakkor nagyon keresettek Indiában és Kínában, de problémás itt gyártani, majd Ázsiába exportálni ezeket a termékeket" - hangsúlyozta Elop.

A Nokia tárgyalásokat folytat a helyi hatóságokkal, hogy munkát találjanak az elbocsátott alkalmazottaknak. A finn cég ugyanakkor megpróbál rávenni más vállalatokat, hogy vegyék még a zsuki üzemet. Elop ugyanakkor egyértelműen tagadja, hogy a Moldvai Köztársaságban nyitnának egy új gyárat, sőt, sehol Európában nem terveznek hasonlót. (stiridecluj.ro, zf.ro, hírszerk.)


A vállalat angol nyelvű közleménye a bezárásról

Therefore, we plan to ramp down our manufacturing facility in Cluj, Romania by the end of 2011. We are aligning our manufacturing in Europe with consumer behavior in Europe. Specifically, smartphones sales in Europe have increased while feature phones sales in Europe have decreased, and the majority of our work in Cluj has been around feature phones manufacturing. This is painful but necessary, and we recognize this has a significant impact on our employees, their families and the local community. We will do our best to support our colleagues.

We also plan to shift gradually the focus in the Salo, Komarom and Reynosa factories from device assembly to customer and market-specific software and sales package customization. These factories are expected to continue to play a key role in serving smartphone customers in Europe, Eurasia and the Americas. We expect there will be impacts to personnel in 2012. The extent of this impact is expected to be known in the first quarter of 2012 after consultations with employee representatives. We expect no impact to personnel in 2011.

Nokia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális