2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Meredeken leminősítette Görögországot a Fitch

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Meredeken, egyszerre négy fokozattal a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "CCC" szintre süllyesztette az euróövezeti tag Görögország hosszú futamú államadós-besorolását szerdán a Fitch Ratings, egyebek mellett azzal indokolva a lépést, hogy nincs új EU/IMF-segélyprogram Görögország számára.

A legnagyobb európai hitelminősítő az eddigi "B plusz" szintről rontotta a most megadott "CCC"-re a hazai és a külső adósságpiacokon kibocsátott hosszú lejáratú görög szuverén adósság kockázati osztályzatát. A cég a szerdán Londonban bejelentett leminősítés során kihagyta a köztes "B", "B mínusz" és "CCC plusz" besorolási fokozatokat.

A nagy nemzetközi hitelminősítők közül most már mindegyik a "CCC/Caa" sávban tartja nyilván Görögországot, amelynek szuverén adósbesorolásai a legrosszabbak az egész világon.

A Moody's Investors Service a múlt hónap elején süllyesztette ugyancsak agresszív, egyszerre három fokozatú osztályzatrontással a "Caa1" - a másik két nagy cég módszertanában "CCC plusz"-nak megfelelő - szintre Görögország államadósi besorolását, arra a véleményére hivatkozva, hogy legalább 50%-os a kockázata Görögország törlesztésképtelenné válásának.

Néhány nappal később a Standard & Poor's szintén egyszerre három fokozattal "CCC" szintre - a Moody's görög osztályzatánál egy fokkal mélyebbre, a Fitch által szerdán adott új osztályzattal azonos szintre - rontotta Görögország hosszú távú államadós-besorolását.

A Fitch Ratings a szerdai leminősítéshez fűzött londoni elemzésében kiemelte: nincs új, teljes mértékben finanszírozott és hiteles EU/IMF-program Görögország megsegítésére, emellett növekszik a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a magánszektorbeli kötvénybefektetőknek milyen szerepük lenne bármely jövőbeni finanszírozási csomag összeállításában.

A nemzetközi hitelminősítők már korábban jelezték, hogy - legalábbis szelektív - nem törlesztővé válásnak tartanának minden olyan kísérletet, amely annak kikényszerítésére irányulna, hogy a bajba jutott euróövezeti országok kisegítésében a magánszektorbeli kötvénybefektetők is vegyenek részt, veszteségeket vállalva.

A Fitch Ratings felidézi, hogy az EU-bizottság új becslése szerint Görögországnak 2014 közepéig 172 milliárd euró bruttó költségvetési finanszírozásra lesz szüksége, vagyis a cég szerint ez azt jelenti, hogy jelentősen ki kell bővíteni az EU/IMF-támogatást az eddig megítélt 110 milliárd eurós csomagon felül.

Jelenleg három olyan euróövezeti tagország van, amelyekre befektetési szint alatti, vagyis spekulatív - piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - államadós-kockázati besorolásokat tartanak érvényben a hitelminősítők. Görögország mellett a másik két ilyen valutauniós állam Portugália és Írország, jóllehet ez utóbbiak osztályzatai így is sokkal jobbak Görögországéinál. (mti)

GörögországFitch Ratingsminősítő
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális