2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

A Fitch is leminősítésre jelölné Amerikát

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Az Egyesült Államok leminősítésre jelölését helyezte kilátásba szerdai londoni figyelmeztetésében a Fitch Ratings arra az esetre, ha a Fehér Háznak és a Kongresszusnak augusztus elejéig nem sikerül egyezségre jutnia az amerikai államadósság-limit emeléséről folyó vitában.

A Fitch rövid időn belül a harmadik nemzetközi hitelminősítő, amelyik a világszerte kockázatmegítélési alapmércének tekintett amerikai adósbesorolás visszaminősítését helyezte kilátásba.

A múlt héten a Moody's Investors Service jelentette be, hogy ha az adósságplafon emelésének kérdésében a következő néhány hétben nincs érdemi előrelépés, akkor a cég várhatóan osztályzatrontást valószínűsítő felülvizsgálat alá veszi az amerikai kormányadósság besorolását, amely jelenleg az összes hitelminősítőnél a lehetséges legjobb, "AAA" - illetve a Moody's jelölési módszertana szerint "Aaa" - szintű.

Néhány hete a Standard & Poor's az Egyesült Államok hosszú futamidejű államadósságának besorolására már negatív kilátást adott az addigi stabil helyett, szintén azzal indokolva a piacokat világszerte megrázó lépést, hogy nem látja biztosítottnak a költségvetési és adóssághelyzet stabilizálását eredményező megállapodást a Fehér Ház és a Kongresszus között.

Az adósságlimitet a Kongresszus határozza meg, rendszerint a kormánnyal folytatott alkudozás után. A demokrata irányítású Fehér Ház és a republikánus többségű képviselőház között azonban most olyan ádázzá fajult a vita a kiadáscsökkentő és a bevételnövelő intézkedések arányáról, hogy elemzői körökben már felmerült az egyezség elmaradásának lehetősége. Ebben az esetben az amerikai kormány egy idő után nem tudná a piacról refinanszírozni adósságát, és ez elvben előbb-utóbb akár szuverén törlesztésképtelenséghez is vezethet.

Ennek súlyos globális piaci kihatásai lehetnének, mivel az eddig korlátlannak - és a világpiaci kockázati megítélés alapmércéjének - tekintett amerikai hitelképesség válna kérdésessé. Londonban kiadott szerdai figyelmeztetésében a Fitch Ratings felidézte, hogy az amerikai kormány már május 16-án elérte a jelenleg meghatározott, 14 294 milliárd dolláros felső államadósság-limitet. Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter engedélyezte az ilyen esetekre rendelkezésre álló "rendkívüli intézkedéseket", amelyek a minisztérium becslése szerint augusztus 2-áig lehetővé teszik a kormányzati hitelfelvétel folytatását.

A Fitch közölte: ha a várakozásokkal ellentétben addig az időpontig sem születik egyezség az adósságplafon emeléséről, a hitelminősítő negatív kihatású megfigyelés alá veszi az Egyesült Államok szuverén adósbesorolását. Attól a dátumtól már gyors ütemben közeledne az a pillanat, amikor az Egyesült Államok az adósságkorlát emelése nélkül nem tudna eleget tenni esedékessé váló törlesztési kötelezettségeinek, tekintettel arra, hogy a havi államháztartási hiány jelenleg átlagosan 124 milliárd dollár - áll a Fitch Ratings szerdai londoni elemzésében.

A Fitch szerint az augusztus 2-a utáni időszak első próbája egy 30 milliárd dolláros kincstárjegy lesz, amely augusztus 4-én jár le. Ha ezt a lejárat napján az amerikai kormány nem tudja teljes egészében törleszteni, a Fitch Ratings az adott papír besorolását a szuverén amerikai osztályzatnak megfelelő "AAA"-ról a mélyen spekulatív - vagyis nem befektetési ajánlású - "B plusz" szintre süllyesztené - közölte a cég. Ez fejlődő országokra jellemző, "bóvli" kötvénybesorolási kategória.


Az elemzés szerint a Fitch ebben az esetben még nem feltétlenül minősítené vissza az Egyesült Államok államadós-besorolását, ha úgy ítéli meg, hogy a nem teljesítést az amerikai kormány a következő, 27 milliárd dolláros kincstárjegy augusztus 11-ei lejárata előtt maradéktalanul pótolni tudja.

Ha a lejáró kincstárjegyeket sikerül ugyan refinanszírozni, ám az amerikai pénzügyminisztérium így sem tud eleget tenni e 27 milliárd dolláros papír törlesztési kötelezettségének, és nem törleszt további mintegy ezermilliárd dollár adósságpapír augusztus 15-én esedékessé váló 25 milliárd dollárnyi kuponjára sem, a Fitch Ratings az amerikai államadós-osztályzatot "RD"  (Restricted Default, korlátozottan nem törlesztő) szintre rontaná, és ezen tartaná a törlesztési hátralék pótlásáig.

Ha az amerikai kormány végül eleget tesz elmaradt törlesztési kötelezettségeinek, a Fitch visszaemelné az amerikai osztályzatot a nem fizetői kategóriából, ám azt  valószínűtlennek tartja, hogy az Egyesült Államok rövid vagy középtávon visszanyerhetné "AAA" adósbesorolását - áll a Fitch Ratings elemzésében. (mti)

Fitch RatingsAmerikaadósság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális