2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Második alkalommal szervezik meg a hétvégén a Fiatalon, Válaszúton! találkozót

 utolsó frissítés: 17:53 GMT +2, 2018. október 10.

Második alkalommal kerül megrendezésre a Fiatalon, Válaszúton! találkozó a Thinkonomy szervezésében. A három napos szakmai és közösségi találkozót október 12-14 között tartják a Kolozsvárhoz közeli Válaszúton.

A Thinkonomy közösség célja összekapcsolni azon fiatalokat, akik minőségi tudásbázisra építkező gondolatok és vélemények megosztása által konstruktív szerepet kívánnak vállalni az erdélyi közösség társadalmi életének alakításában.

A rendezvény Fiatalon, Válaszúton címéhez kapcsolódva a huszon- illetve harmincéveseket leginkább foglalkoztató kérdésköröket járja körül. A panelbeszélgetések a román-magyar együttműködések lehetőségeire, illetve a fiatalok társadalmi cselekvési formáira összpontosítanak. A panelbeszélgetések többek között érintik majd az adatvizualizáció, a gazdaság, a műemlékvédelem, az oktatás és természetvédelem témaköreit is. Az idei eseményen összesen 42 meghívott előadó fog előadást tartani.

A rendezvény panelbeszélgetéseit partnerszervezetek, illetve -közösségek bevonásával szervezi a Thinkonomy. "A cél, hogy ezen a rendezvényen ne előadásokat vagy kurzusokat szervezzünk, hanem inkább - ha lehet így fogalmazni - olyan értelmiségi beszélgetéseket, amelyek foglalkoztatják a mi korosztályunkat" - mondta Szőcs Endre szervező.

Plenáris beszélgetésre fog sor kerülni többek közt a XXI. Charta Megbékélési mozgalom tolmácsolásában, amely azt a témát fogja feszegetni, hogy mennyire fontos az együttélés, az emberség? Emellett ugyancsak egy plenáris beszélgetés keretén belül szó fog esni űrkutatásról és ehhez kapcsolódó űrtechnológia start-up finanszírozásokról. Tandi Zsuzsanna az European Space Agency (ESA) Technológia Transzfer programját fogja bemutatni ennek részeként.

A panelbeszélgetések közül a válaszúti találkozón interaktív természetismereti foglalkozást tart a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Biológia és Ökológia Karán alapított NECC - Nature Education Community Center és lehetőség nyílik kipróbálni az általuk fejlesztett és kivitelezett oktatási játékokat is.

Műemlékvédelemről szóló beszélgetést is szerveznek az Erdélyi Krónika és a Korzo Egyesület közreműködésével, míg a Gazdasági Tanácsadó Klub a vállalkozói kihívásokról és a lehetséges stratégiákról tájékoztatja a rendezvény résztvevőit. Az esemény partnereként csatlakoznak építészek, urbanisták, közgazdászok, ifjúsági egyházi vezetők, agrárszakemberek, jogászok és dizájnerek is.

"A 21. században nem érthet valaki mindenhez. A műemlékvédelemről szóló panelt az Erdélyi Krónika, illetve a Kolozsváron ismert Korzo Egyesület tagjaival együttműködve szervezzük meg. A természetismeret és oktatás viszonyáról szóló panel a BBTE biológusainak bevonásával, a vallás és fiatalság viszonyáról szóló beszélgetés pedig az IKE közreműködésével jön létre" - mondta Simon Levente, aki azt is elmondta, hogy a rendezvény szeretne kapocs lenni a szakmai közösségek között.

A rendezvény gerincét kerekasztal-beszélgetések adják, esténként, pedig plenáris beszélgetésekre összpontosítanak, a közélet aktuális kérdéseihez, köztük az erdélyiséghez, illetve a román-magyar párbeszédhez kapcsolódóan.

 

"Ahhoz, hogy komolyabb beszélgetések és akár viták alakuljanak ki, úgy gondoltuk, hogy a kerekasztal-beszélgetés a legjobb formátum. Ezeket szekcióként fogjuk megszervezni, párhuzamosan legalább két kerekasztal-beszélgetés fog zajlani. Este pedig moderátorok által vezetett panelek lesznek, ahová mindenki összegyűlik majd" - részletezte Kovács Bálint.

A nagy érdeklődés miatt a szálláshelyek beteltek, azonban a szakmai programokon minden érdeklődő ingyenesen részt vehet. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális