2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Nő a vállalkozói hajlandóság a nők körében Háromszéken

 utolsó frissítés: 12:52 GMT +2, 2018. augusztus 01.

Háromszéken minden harmadik cég tulajdonosa nő, vagy nő áll a vállalkozás élén. Ez egy jó arány, ha figyelembe vesszük, hogy Romániában a vállalkozóknak mindössze 28,9 százaléka nő. Nálunk, a cég jogi formájától függetlenül, több, mint 30 százalék ez az arány – mondta el Ájgel Ágnes, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke, aki beszámolt arról, hogy az elmúlt hetekben a Vállalkozz Erdélyben projekt részeként nyolc település nő  lakóival találkoztak gazdasági szakemberek.

A Cégbíróság 2013-2017 közötti adatsoraiból kitűnik, hogy a vállalkozók 36-37 százaléka nő, a jogi formától függetlenül ez az arány tapasztalható. A tevékenységi terület szempontjából a háromszéki cégtulajdonos vagy cégvezető nők 2017-ben elsősorban:

  • a kereskedelemben és turizmusban érdekelt cégeket vezettek, összesen 1 868-an,
  • míg a szolgáltatások területén 1 320-an vállalkoztak,
  • de több mint félszázan az ipar területén,
  • és több mint kétszázan az építkezésben tevékenykedtek cégtulajdonosként, vezetőként.

"Azért tartottuk fontosnak csatlakozni a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozz Erdélyben nevet viselő projektjéhez, amely a StartUp Now! európai uniós vállalkozásfejlesztési pályázat része, mert a sikeresen pályázók képzésben is részt vesznek. Első ránézésre jó a női vállalkozók aránya Háromszéken, a statisztikák legalábbis ezt mutatják, de ha egyénenként kezdjük megvizsgálni, bizony kiderül, hogy sok a kényszervállalkozó, aki véletlenül sodródott bele a vállalkozói létbe és nagy szüksége van a képzésre, ahol elsajátíthatja a cégvezetés fortélyait" – emelte ki Ájgel Ágnes.

A Háromszéki Nőszervezet elnöke elmondta, több mint kétszáz nő jött el a találkozókra, voltak köztük olyanok, akik most fontolgatják, hogy vállalkozni kezdjenek, vagy az eddig hobbiszinten folytatott tevékenységüket kereskedelmi vonalra emeljék, de voltak olyanok is, akik már belekóstoltak a vállalkozói létbe.

"Mindenképpen hasznosak voltak ezek a találkozók, amelyeket a helyi nőszervezeteinkkel közösen bonyolítottunk le. Sok mindent átbeszéltek a szakemberekkel a résztvevők, hasznos ötletekkel gazdagodtak. Többen is jelezték, hogy terveik megvalósításának első, apró lépését tették meg, reméljük, hogy a további lépéseket is megteszik. Mi szívesen segítünk, amiben csak lehetőségünk van, ösztönözni szeretnénk a nőket, hogy merjenek vállalkozni, hogy megvalósítsák a céljaikat, képezzék magukat” – hangsúlyozta Ájgel Ágnes.

Edler András-György, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a projekt kapcsán kifejtette, sikeres programról van szó, amely körülbelül a felénél tart. A pályázat nagy előnye a többi StartUp projekttel szemben, hogy már meglévő cégek képviselői is pályázhatnak, akik a képzés elvégzése és a sikeres elbírálás után, a finanszírozási szerződés aláírásakor kell 49 százalékos résztulajdonnal rendelkezzenek. Az ötnapos képzések is rugalmas programmal zajlanak, hétköznap és hétvégén, napi nyolc órában, román és magyar nyelven, melyet írásbeli és szóbeli vizsga követ. Ez utóbbinál a pályázó megvédi a szakemberek segítségével elkészített üzleti tervét.

2017-ben Kovászna megyében az 5 339 nyilvántartott cégnek 9 038 tulajdonosa volt, ebből 3 399 volt nő, azaz a tulajdonosok 37,61 százaléka, az adatok szerint a 4 590 családi vagy egyéni vállalkozásoknak 37,55 százaléka köthető nőkhöz, ez 1 850 személyt jelent.

A Vállalkozz Erdélyben uniós projektet a Román Kereskedelmi és Iparkamara bonyolítja le partnerségben a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, illetve az OTP csoportba tartozó OTP Consulting Románia Kft.-vel. A Központi fejlesztési régióban futó program keretében 740 személy vállalkozási készségeit fejlesztik, valamint a legjobb 89 üzleti terv kidolgozóját egyenként 34 200 euró támogatásban részesítik. (közlemény)

Kovászna megyevállalkozásnők
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális