2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Fehéroroszország nagykövete tárgyalt Kovászna megyei vállalatok képviselőivel

 utolsó frissítés: 15:20 GMT +2, 2018. április 21.

Mezőgazdasági, könnyűipari, turisztikai és fafeldolgozó vállalatok képviselőivel folytatott tárgyalásokat Andrei M. Grinkevich, Fehéroroszország bukaresti nagykövete, aki egy márciusi diplomáciai látogatás után tért vissza Háromszékre gazdasági kapcsolatok kialakítása céljából. A megyei és helyi önkormányzatok képviselőivel, illetve a prefektussal is tartott megbeszélést.

A nagykövet csütörtökön délelőtt a PRO WOOD Regionális Faipari Klaszter és a Holzindustrie Schweighofer vezetőivel találkozott. Reményteljes találkozóként értékelte a beszélgetést Bagoly Miklós, a PRO WOOD klaszter elnöke, aki elmondta, hogy a nagykövet jelezte, szívesen közvetít, ha szükséges, a fehéroroszországi cégek irányába. A megyében egyébként van olyan faipari cég, amelynek már van fehérorosz kereskedelmi partnere, tette hozzá a klaszter elnöke.

Csütörtök délután a nagykövet a sepsiszentgyörgyi Inkubátorház és az InnoHub működését ismerte meg, ugyanitt öt háromszéki klaszter képviselőjével tárgyalt. A beszélgetésen a Transylvania Mechanical Engineering Cluster, a Transylvania Textile&Fashion Cluster, Transylvania Regional Balneo-tourism Cluster, Agrofood Regional Cluster, Green Energy Innovative Biomass Cluster képviselői vettek részt. Vajda Lajos, a Romániai Klaszterek Egyesületének elnöke, az Inkubátorház vezetője elmondta, vannak már kapcsolataik egy
pályázatnak köszönhetően fehérorosz partnerrel, a mostani találkozón azt szorgalmazták, hogy fontos lenne szakmai kapcsolatok által erősíteni Kelet-Európát, mint makrórégiót.

"Mi nem a mennyiség, hanem a minőség irányában próbálunk haladni, strukturális átalakításokkal igyekszünk helyzetbe hozni térségünket" – fejtette ki.

Pénteken turisztikai, mezőgazdasági és könnyűipari vállalatok képviselőivel találkozott, majd Kézdivásárhelyen az Agrico-M farmot és a Secuiana készruhagyárat látogatta meg.

Fotó: Tofán Levente

"Kapcsolatok kialakításakor mindig nyugat fele tekintünk, de a mai találkozó is azt bizonyítja, hogy érdemes kelet felé is figyelni, ugyanis számos érdekes és kiaknázatlan gazdasági lehetőség van. Fehéroroszország például fontos szereplő a mezőgazdasági gépek gyártásában vagy műtrágya előállításban, tehát lehet erre is mozdulni, ugyanakkor a turisztikai együttműködésben is van lehetőség, a nagykövet úr többször is méltatta a háromszéki természeti környezetet, azt szorgalmazva, hogy érdemes lenne a Fehéroroszország-Románia közvetlen repülőjáratért lobbizni” – számolt be a találkozókról Edler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

"Megyei önkormányzatként fontosnak tartjuk a térség gazdasági előrehaladását, a magánszektor fejlődését, ilyen helyzetekben a kapcsolatfelvételben tudunk segíteni. A diplomáciai találkozót követően mezőgazdasági, könnyűipari és fafeldolgozó vállalatok
képviselőivel szerveztünk meg találkozókat, természetesen a turisztikai együttműködések lehetőségét is felmértük, ismertettük a térség idegenforgalmi lehetőségeit, reméljük, hogy konkrét hozadéka lesz a kapcsolatfelvételnek" – mondta el Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Szeretnék folytatni az elkezdett együttműködést és kiszélesítenék más területekre is, nemcsak gazdasági, hanem oktatási, kulturális területen is szeretnének kapcsolatfelvételt, például iskolák, színházak, múzeumok között, de lehetne megyék és városok közötti
testvérkapcsolatot is kialakítani, összegezte Andrei M. Grinkevich, Fehéroroszország bukaresti nagykövete, aki harmadszor járt Kovászna megyében. Elmondta, a tervek között szerepel, hogy az elkövetkezőkben háromszéki delegáció keresse fel Fehéroroszországot, illetve mindent megtesz azért, hogy onnan is érkezzenek üzletemberek, megismerni Kovászna megye gazdasági lehetőségeit.

Fehéroroszország és Románia gazdasági kapcsolatai 2017-ben dinamikusan fejlődtek, Fehéroroszország romániai exportja 30 százalékkal nőtt, míg Románia exportja Fehéroroszország irányába 21 százalékkal emelkedett a tavalyi év 11 hónapjára vonatkozó összesítések szerint. Románia Fehéroroszország egyik fontos uniós kereskedelmi partnere, az EU-s tagállamok közül a nyolcadik helyen áll. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális