2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Jövő héten lehet szavazás az adótörvénykönyvről, az RMDSZ több módosítást is javasol

 utolsó frissítés: 12:22 GMT +2, 2017. november 23.

Várhatóan jövő héten szavaz a szenátus az adótörvénykönyv reformjáról, az RMDSZ számos módosító indítványt fogalmazott meg a szakbizottsági munkálatok során - jelentette ki Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor, a felsőház pénzügyi biztottságának ülését követően adott nyilatkozatában.

"A szenátus pénzügyi bizottságában megvitattuk az adótörvénykönyv módosításáról szóló sürgősségi rendeletet, illetve a jogszabályhoz benyújtott módosító indítványokat. Szavazásra nem került sor, de többé-kevésbé látni lehetett már azt, hogy melyek azok a rendelkezések, amelyek mellett ki fog tartani a kormány és a kormányt támogató parlamenti többség, és melyek azok a területek, amelyek esetében van némi remény arra, hogy módosításokat tudjunk eszközölni" – számolt be Tánczos Barna.

A pénzügyi szakpolitikus elmondta, az RMDSZ több módosító javaslatot fogalmazott meg a jogszabállyal kapcsolatban, amelyek közül az egyik legfontosabb az 1 százalékos forgalmi adónak az opcionálissá tételére vonatkozik. "Azt javasoljuk, hogy ne legyen kötelező ez az adózási forma, és az 1 millió eurónál kisebb forgalommal rendelkező cégek maguk választhassák meg, hogy melyik adózási formát szeretnék, a nyereségadót vagy a forgalmi adót. A forgalom utáni adózás a szolgáltatással foglalkozó vállalkozásoknak kedvez inkább, míg a termelési ágazatok számára kevésbé előnyös, hiszen ezeknek a cégeknek nagyobbak a kiadásaik, ezért pénzügyi forgalmuk is jelentősnek tűnik, de profitjuk forgalmukhoz képest kicsi. Amennyiben ez a javaslatunk támogatásra talál –  erre talán van is esély –  akkor jelentősen megváltozik a konstrukciója az új adótörvénykönyvnek" – nyilatkozta Tánczos.

Hozzátette, tekintettel arra, hogy módosult formában megmarad 2018-tól az 1 százalékos adózási rendszer, az RMDSZ azt javasolta, hogy továbbra is lehessen az újra befektetett profit esetében adókedvezményben részesülni, és továbbra is lehessen a befizetendő adóból egy bizonyos mértékig szponzorációs, mecénás-tevékenységekre pénzt fordítani.

Az RMDSZ szenátora arról is beszámolt, a Szövetség a szakbizottsági munkálatok során támogatta azon kezdeményezéseket, amelyek az informatikai szektor problémáit rendeznék. "Az informatikai cégek előre láthatóan a 10 százalékos személyi jövedelemadó és a tb-járulékok munkáltatóról az alkalmazottra való átruházása eredményeként 6-7 százalékos összköltség-növekedésre számíthatnak. Erre a problémára megoldást kell találnia a parlamentnek, hiszen egy fontos ágazatról beszélünk. Hasonló a helyzet a kutatás területén is."

Tánczos Barna hangsúlyozta, az RMDSZ egyik fő aggálya az adótörvénykönyv tervezett módosításaival kapcsolatban az, hogy a személyi jövedelemadó 16-ról 10 százalékra való csökkentésének hatására jelentősen redukálódni fog az önkormányzatok bevétele. A jövedelemadó ugyanis az egyik legnagyobb forrásuk.

"Az önkormányzatok problémáját egy másik törvénytervezettel kell rendeznünk. A képviselőház jelenleg sürgősségi eljárásban tárgyalja az RMDSZ közpénzügyekre vonatkozó tervezetét, amelyben azt javasoljuk, hogy tekintettel a jövedelemadó csökkentésére, a jelenlegi 71,5 százalék helyett az említett adó 100 százalékban maradjon helyben, az önkormányzatoknál. Ezáltal abszolút értékben szinten tartanánk bevételeiket, és az új adókulcs nem hozna jövedelemkiesést az önkormányzatok számára" – magyarázta az RMDSZ pénzügyi szakpolitikusa.

Tánczos Barna szerint várhatóan jövő hét elején szavazásra bocsátják a szenátus pénzügyi bizottságában az adótörvénykönyv módosításáról szóló jelentést, majd jövő hét folyamán valószínűleg a szenátus plénuma elé kerül a jogszabály. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális