2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

A brit jegybank szerint már láthatóak azok a következmények, amelyektől leginkább tartottak

 utolsó frissítés: 11:25 GMT +2, 2016. július 06.

A Bank of England kedden Londonban ismertetett 70 oldalas pénzügyi stabilitási helyzetértékelése kimutatja, hogy a június 23-i referendum utáni egy hétben a font 9 százalékkal gyengült, és a font dollárárfolyamának rövid távú volatilitása a Bretton Woods-i árfolyamrendszer utáni időszakban még soha nem volt olyan nagy, mint most.

A brit bankok részvényárfolyamai átlagosan 20 százalékkal zuhantak, és az átlagon belül a brit piacra összpontosító bankok papírjai estek a legmeredekebben. A hazai piacon aktív nem pénzügyi szolgáltatási vállalatok részvényei átlagosan 10 százalékkal gyengültek, a brit kereskedelmi ingatlanpiacra érkező külföldi tőkebeáramlás pedig már az első negyedévben 50 százalékkal zuhant - áll a Bank of England jelentésében.

Ebben a helyzetben a pénzügyi stabilitási kilátásokat "kihívások terhelik", és a jegybank pénzügyi szakpolitikai bizottsága (Financial Policy Committee, FPC) azonnali hatályú tőkekövetelmény-könnyítésekről döntött a bankok hitelezési kapacitásának erősítése végett. Az FPC ennek jegyében a bankrendszer hazai hitelkitettségének 0,5 százalékáról zéróra csökkentette az anticiklikus tőketartalék-rátát, és ezt az intézkedését 2017 júniusáig fenntartja.

A Bank of England becslése szerint ez önmagában 150 milliárd fonttal bővíti a háztartási és az üzleti szektorba kihelyezhető bankhitelek értékét.

A jegybanki jelentés közzététele előtt nem sokkal két ingatlanbefektetési alap, a Standard Life Investments és az Aviva is bejelentette, hogy a stabilitás érdekében felfüggesztette a befektetési jegyekkel folytatott ügyféltranzakciókat a likviditás megőrzése végett, miután a népszavazás óta komoly tőkekivonás indult meg a két cég nagy-britanniai ingatlanalapjaiból, mert az ügyfelek az ingatlanárak zuhanásától tartanak.

A Standard Life brit ingatlanalapja 2,9 milliárd font, az Aviva ingatlanbefektetési részlege 1,8 milliárd font befektetői tőkét kezel. A két bejelentés nyomán a font 1,8 százalékkal 1,31 dollár alá - 1985 óta nem mért mélységbe - gyengült a londoni kereskedésben.

A Bank of England keddi jelentése mindazonáltal hangsúlyozza, hogy a pénzügyi válság óta eltelt nyolc évben a legnagyobb brit bankok több mint 130 milliárd font új tőkét hajtottak fel, jelenleg több mint 600 milliárd font magas minőségű likvid eszközállományuk van, négyszer annyi, mint a pénzügyi válság előtt, és ez a hatalmas likviditásmennyiség kellő rugalmasságot biztosít a bankrendszernek ahhoz, hogy nehéz időszakokban is folytathassa a brit üzleti szféra és a háztartások hitelellátását.

A bankrendszer alapszintű - Tier 1 - tőkemegfelelési rátája jelenleg 13,5 százalék - hangsúlyozza a Bank of England jelentése. A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics közgazdászai a brit jegybank jelentésének keddi ismertetése utáni gyorselemzésükben közölték: a bejelentett tőkekövetelmény-könnyítéseket a piacok megnyugtatására szánt gesztusnak tartják, és azzal számolnak, hogy a Bank of England monetáris tanácsa ezt tényleges enyhítéssel toldja meg. A Capital Economics várakozása szerint a jegybank már ebben a hónapban 0,25 százalékra csökkenti eddig is történelmi mélyponton tartott, 0,50 százalékos alapkamatát. Más nagy londoni házak még agresszívabb enyhítésre számítanak.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics kedden ismertetett tanulmányában közölte, hogy várakozása szerint a Bank of England júliusban vagy augusztusban egy lépésben 0,50 százalékponttal zéróra csökkenti, és egészen 2019 harmadik negyedévéig ezen a szinten tartja irányadó kamatát.

A Bank of England több mint hét éve, 2009 márciusa óta tartja 0,50 százalékos mélységi rekordon alapkamatát, és a globális pénzügyi válság után - több mint három évszázados fennállása óta először - hatalmas mértékű mennyiségi enyhítési programot is végrehajtott. A gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció eddig kihelyezett összege 375 milliárd font, az éves brit hazai össztermék (GDP) több mint 20 százaléka. (mti)

Brexit
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális