2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Komoly vitát váltott ki Zágrábban egy német lapban megjelent cikk a horvát gazdaságról

 utolsó frissítés: 17:15 GMT +2, 2015. május 27.

Komoly belpolitikai vitát váltott ki Horvátországban a német Bild am Sonntagban hétvégén megjelent cikk, amely szerint Horvátország lesz a következő Görögország. Minkét nagy párt, a kormányzó szociáldemokraták (SDP) és a jobbközép ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) is sajtókonferenciát hívott össze, az ügyben több politikus is nyilatkozott.

  

A német lap vasárnap azt írta, hogy az Európai Bizottság május 19-i bizalmas elemzése szerint Horvátországban "drámaian romlott" a gazdasági helyzet. A bizottság megítélése szerint az államháztartás szanálása és a megbízhatóan működő jogrend kialakítása ügyében meghatározott nyolc központi feladat közül ötben "gyakorlatilag semmi sem történt". Így továbbra sincs hatékony költségvetési ellenőrzés, nem állították le a korai nyugdíjazási hullámot, nem tettek intézkedéseket a gazdaság élénkítésére, nem készült részletes terv az állami vagyon gazdasági hasznosításáról és alig játszanak szerepet a rendezetlen cégcsődök megelőzésére hivatott kereskedelmi bíróságok. A Bild a Mol-INA ügyre is kitért a cikkben. Branko Grgic miniszterelnök-helyettes szerint a helyzet nem olyan drasztikus, mint ahogy azt leírják.

"Horvátország közel sincs olyan helyzetben, mint Görögország. Sokkal jobb mutatókkal rendelkezik, akkor is, ha adósságról, és akkor is, ha a hiányról beszélünk" – mondta. Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter a sajtónak nyilatkozva elmondta: a The Financial Times azt írta, érdemes Horvátországban befektetni, a Világbank szerint pedig az elmúlt öt évben 50 helyet lépett előre az ország a "Bussines List"-en. "Nekik higgyenek"- mondta.

A horvát ellenzéki pártban, a HDZ-ben ellenben azt állítják: semmi olyanról nem számolt be a német lap, amire ők már ne hívták volna fel a figyelmet az elmúlt években. Ivan Suker, a HDZ parlamenti képviselője sajtótájékoztatón közölte, hogy a lap által felhozott problémákról beszél mindenki, kivéve a horvát kormányt. Ivana Maletic, a HDZ európai parlamenti képviselője szerint a horvát kormány azzal, hogy nem reagál, és lezseren kezeli az ügyeket, sokkolja a nemzetközi közvéleményt. "Nincs ötlete, és nincs megoldása a problémákra"- mondta. Arsen Bauk közigazgatási miniszter nem sokkal a HDZ sajtótájékoztatója után, az SDP sajtótájékoztatóján azt mondta: a Bild nem "releváns lap". "Vannak olyan emberek, akik úgy vélik, nem élünk ugyanazon a kontinensen. Mintha két Európa létezne. Az egyik a hivatalos, amelyik megdicsérte a horvát kormányt, és amit tesz, és van a másik, a bulvármédia, és a HDZ, amely teljesen mást lát" – állította.


A lap szerint már korábban megmutatkozhat, hogy Horvátország a jogállamiság útját járja-e, ugyanis várhatóan június 15-ig az alkotmánybíróság döntést hoz arról, hogy újrakezdjék-e Ivo Sanader korábbi miniszterelnök büntetőperét. A politikust 2012-ben korrupció miatt tíz év szabadságvesztésre ítélték, de "sok kérdés megválaszolatlan maradt", így maga a vád fő tanúja is börtönben volt, majd a per után nyoma veszett, állítólag egy svájci útlevél révén - írta a német lap.


Peter Ramsauer, a bajor konzervatív CSU politikusa, a Bundestag - a törvényhozás alsóháza - gazdasági bizottságának elnöke a Bild am Sonntagnak azt mondta: Horvátországnak "az EB ismételt felszólítása után végre meg kell mutatnia, hogy komolyan veszi a jogállami elveket". Ez fontos a horvát gazdaság szempontjából, és elvárja Európa is, valamint mindazok, akik beruházásokat kívánnak végrehajtani az országban - tette hozzá Peter Ramsauer. Hangsúlyozta, hogy a Sanader-ügy lehetőséget adhat a jogállami elvek iránti elkötelezettség bizonyítására. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális