2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Reformjavaslatot dolgoznak ki az EU bevételének fedezésére

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Európai ügyekért felelős, nemzeti parlamentekben dolgozó vezető politikusok számára szervezett találkozót az Európai néppárt március 2-án Brüsszelben, amelyen az RMDSZ képviseletében Korodi Attila parlamenti képviselő is részt vett.

Az eseményre annak apropóján került sor, hogy az a magasrangú munkacsoport, amely a tavalyi évben kezdett működni Mario Monti volt olasz kormányfő vezetésével 2016-ra kidolgoz egy átfogó reformjavaslatot az Európai Unió bevételi oldalának fedezésére. Monti munkacsoportja egy kilenc főből álló szakértői és szakpolitikai testület, amely mandátumát az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság adta.  

Az év elején elkészült a munkacsoport első jelentése, amely összefoglalja, hogyan alakult a bevételi rendszer az Unió alapítása óta, valamint a kiadások és az évi hiányok alakulását is.  

A mostani rendszerben mindegyik tagállam a nemzeti össztermék 1 százalékot megközelítő értékével kell, hogy hozzájáruljon az Unió költségvetéséhez. Ez sok esetben nagyon sok engedményt von maga után, az Unió költségvetési hiánya évről évre nő, emiatt pedig nem tudja finanszírozni az új tagállamok kohéziós politikáját támogató beruházásokat és az átfogó közös uniós programokat.  

A munkacsoport által kidolgozandó javaslatcsomag az átláthatóság, a demokrácia és a szolidaritás jegyében készül el. Többek között elemezni fogják benne az átfogó közös adórendszer vagy a különböző tagállami hozzájárulások rendszerének előnyeit és hátrányait, majd az ebből levont következtetések alapján születik meg a végső csomag.  

Felszólalásában Korodi Attila elmondta, hogy meglátása szerint azért szükséges az átfogó reform, mert ha a tagállamok az Unió részéről érkező évi támogatásokkal nem tudnak biztos forrásként számolni, akkor  lehetetlenné válik a felzárkózás, a kohézió biztosítása. Ennek következtében erősödni fog a munkaerőpiaci migráció, a szolgáltatások piaca is rendszertelenül fog működni, valamint nagyon lassúvá válik tagállamok az egészségügyi-, szociális-, oktatási- és környezetvédelmi rendszereinek minőségbeli azonos szintre való emelése.  

A képviselő kiemelte, hogy kötelezettségüket nem teljesítő országok folyamatosan arra hivatkoznak, hogy komplikált belügyeik miatt vannak elmaradásaik, viszont szerinte, ha nem lesz átfogó európai felzárkózás a szolidaritás jegyében, előbbiek a belső valóságot a továbbiakban sem fogják tudni megváltoztatni. Ez pedig folyamatossá teszi keletről nyugatra, délről északra való migrációt.

A tanácskozás keretében bemutatták a németországi, a finnországi, a portugál és görög megközelítéseket. Az egyes országok megközelítései meglehetősen váltakoztak, a tagállami befizetések támogatásától egészen a nemzeti össztermék ÁFÁ-n keresztüli arányos befizetéséig mindenről szó esett.  

Végezetül a jelenlevők elfogadtak egy nyilatkozatot, amelyben támogatják a munkacsoport működését, valamint felhívják a figyelmet a reformok szükségességére. A politikusok szerint amennyiben nem történnek változások, az Unióban a problémák csak sokasodni fognak. (közlemény) 

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális