2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

S&P: államcsődveszély közelébe került Ukrajna

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Leminősítette Ukrajna eddig is mélyen spekulatív - vagyis messze nem befektetési ajánlású - államadós-osztályzatát pénteken a Standard & Poor's, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy Ukrajna a következő hónapokban törlesztési államcsődbe kerülhet, ha a pénzügyi kondíciók nem javulnak.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy az eddigi "CCC"-ről egy fokozattal "CCC mínusz"-ra rontotta Ukrajna hosszú futamú szuverén devizaadós-osztályzatát, és "B mínusz"-ról "CCC plusz"-ra a helyi valutában fennálló államadós-kötelezettségek besorolását.

Az új osztályzatok kilátása további leminősítés lehetőségére utaló negatív.

A "CCC mínusz" szint alatt az S&P besorolási módszertanában már csak két fokozat van a csődöt jelző "D" osztályzatig, de ezek is kihagyhatók államcsőd közvetlen veszélye esetén.

A Standard & Poor's a pénteki osztályzatrontáshoz fűzött indoklásában kiemelte, hogy nem az előzetesen kialakított terv szerint haladnak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ukrajnai segélyprogramjának folyósításai, ráadásul jelentősen apadt a hivatalos ukrán devizatartalék.

A hitelminősítő szerint ha a körülmények nem változnak - például ha nem érkezik külső pénzügyi segítség -, a következő hónapokban elkerülhetetlenné válhat az ukrán törlesztési államcsőd. Erre a veszélyre más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak tanulmánya szerint több olyan kockázati tényező is van, amely önmagában törlesztésképtelenné teheti Ukrajnát; az egyik a súlyos recesszió. A cég saját növekedéskövető modellje (GDP tracker), amely a legutóbbi aktivitási adatokat méri, 10 százalékhoz közeli éves összevetésű ukrán GDP-zuhanást valószínűsít ebben a negyedévben. Mindeközben a hivatalos ukrán devizatartalék nem egészen 10 milliárd dollár, ami kéthavi importszámlára sem elég.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai ugyanerről összeállított tanulmányukban közölték, hogy becslésük szerint az ukrán gazdaság - egyelőre fedezetlen - finanszírozási hiánya 2015-ben 28 milliárd dollár lesz. A ház jelenlegi várakozása az, hogy az ukrán jegybanki devizakészlet 2014 végére 7,4 milliárd dollárra apad.

A cég számításai szerint Ukrajnának 2016-ban további 12,8 milliárd dolláros külső finanszírozást kell nyújtani a csőd elkerülése végett, vagyis a JP Morgan londoni elemzői a következő két évre összesen csaknem 41 milliárd dolláros külső finanszírozás előteremtését látják szükségesnek Ukrajna számára.

A ház szerint mindezek alapján az IMF-nek alaposan át kell terveznie 2015-re szóló ukrajnai finanszírozási programját, tekintettel arra, hogy a valutaalap előirányzatában a jövő évre 10,8 milliárd dolláros folyósítás szerepel a JP Morgan által szükségesnek tartott 28 milliárd dolláros finanszírozás helyett.

A Standard & Poor's az ukrán adósosztályzat pénteki leminősítéséhez fűzött elemzésében azonban hangsúlyozta, hogy most már veszélyben látja a jelenlegi IMF-program puszta folytatódását is, éppen azért, mert az ukrán makrogazdasági kilátások tovább romlottak, és emiatt Ukrajnának a korábban vártnál nagyobb külső finanszírozásra lesz szüksége. A hitelminősítő szerint az eredeti IMF-program alapeseti feltételezéseitől is jelentősen eltérnek az azóta zajló folyamatok.

A Standard & Poor's is arra a következtetésre jutott, hogy az áprilisban indított IMF-program alapján rendelkezésre álló finanszírozás és a kapcsolódó társfinanszírozások nem lesznek elégségesek az ukrán jegybank devizatartalékainak növeléséhez 2015-ben. Az S&P várakozása az, hogy a jegybanki devizakészlet jövőre nem sokkal több mint egyhavi importszámla fedezésére lesz elegendő.

A hitelminősítő szerint az ukrán pénzügyi szektor helyzete is veszélyes. Az S&P által az ukrán bankszektorra nyilvántartott országkockázati értékelés (Banking Industry Country Risk Assessment - BICRA) 10-es, vagyis a lehető leggyengébb.

A Standard & Poor's BICRA-mutatója a vizsgált országok pénzügyi szektorainak egészét érintő, általános, a nemzetgazdaságra is kiható és onnan eredő kockázati tényezőket méri; a legjobb osztályzat az 1-es, a legrosszabb a 10-es.

Az S&P kiemelte, hogy az idén eddig a teljes lakossági betétállomány 30 százalékát vonták ki a tulajdonosok az ukrán bankrendszerből.

Mindezeket egybevetve az ukrán szuverén adósosztályzatra érvényes negatív kilátás az S&P azon nézetét tükrözi, hogy a további pénzügyi támogatás elmaradása esetén komoly az esélye az ukrán államcsődnek - áll a hitelminősítő pénteki elemzésében.

A cég szerint az IMF-folyósítások jelentős további késedelme esetén már rövid távon is rendkívül nehézzé válna Ukrajna számára az államadósság-törlesztési kötelezettségek teljesítése, és még ha folytatódnak is a valutaalap folyósításai, Ukrajna azzal is csak korlátozott időt nyerne. (mti)

Standard & Poor'scsődUkrajna
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális